
ZONA / MART 2016
Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gonca Gökdemir, zona tedavisinde yapılan en büyük hatanın yanlış ilaç kullanımı olduğuna dikat çekerek, hastaların mutlaka dermatoloğa gönderilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.
Zona nedir?
Zona “herpes zoster” denen bir virüsün neden olduğu viral bir hastalıktır. Herpes zoster, latent yaşayan bir virüstür. Zona, çocukluğunda suçiçeği geçirmiş kişilerde ileri yaşlarda virüsün reaktivasyonuyla ortaya çıkıyor. Suçiçeği geçirildiğinde bu virüs, özellikle belli sinir köklerinde, arka kök ganglionlarında latent olarak kalıyor. Uçuk virüsüne benzetebiliriz. O da vücuttan tamamen atılmaz ve stres ya da ağır enfeksiyonun tetiklemesi sonucu uçuk oluşur. Zonada da virüsün aktive olmasında stres önemli bir faktördür. Yaşla birlikte bağışıklık sisteminin zayıflaması ve özellikle bağışıklık sistemini etkileyen kanser ve kanser tedavisi de virüsün hangi sinir uçlarında latent olarak kaldıysa o sinir uçlarında reaktive olmasına yol açar. Ancak çoğu zaman zona, su çiçeği gibi yaygın bir reaksiyon yapmaz. Çok nadiren çok ileri düzey immün direnci düşük hastalarda yaygın reaksiyon görebiliyoruz.
Zonanın doğru tedavisi nasıl yapılmalıdır?
Reaktivasyondan sonra ilk 48–72 saat içerisinde virüsler replike oluyor. Replikasyon duruyor ama lezyonların iyileşmesi 7 ila 10 gün sürebiliyor. Bizim burada hedefimiz ilk 72 saatte virüslerin çoğalma dönemine etki etmektir. O saatler içinde ilaca başlamış olmamız gerekiyor. Topikal tedavi ileri yaşlarda çoğunlukla yeterli olmadığı için oral tedaviler veriyoruz.
TEDAVİ YEDİ GÜNDE TAMAMLANMALI
Zonayı her zaman sistemik tedavi etmiyoruz. Eğer hasta gençse, bağışıklık sisteminde problem yoksa, kanser söz konusu değilse tamamen B vitamini gibi destek tedavilerle takip yapabiliriz. Eğer hasta 50–55 yaş üzerindeyse ve bağışıklık sitemi düştüyse, özellikle de kanser hastasıysa ya da kanser tedavisi alıyorsa mutlaka sistemik tedaviye başlamak gerekiyor. Piyasada farklı isim ve etken maddelerle zona ilaçları var. Bu tedavileri dermatolog dışında bir hekim başladığı zaman genellikle yeterli dozlarda başlanmıyor. Doğru doz ayarı için hastanın dermatoloğa yönlendirilmesinde fayda var. Eksik dozla başlarsak ilacın tedavide pek bir anlamı olmuyor. O zaman da harabiyet artıyor. Tedaviyi mutlaka 7 günde tamamlamak gerekiyor. Kanser hastalarında tedavi mutlaka enjeksiyonla yapılmalı, hap yeterli olmayacaktır.
Ağrıya nasıl müdahale edilmeli?
Zona, arka kök ganglionlarında hem motor hem duyusal sinir liflerine etki ettiği için burada sinir harabiyeti meydana geldiğinde ağrı, yanma, batma olabiliyor. Sinir hasarının giderilmesi bazen aylar sürebiliyor. Hafif ağrılarda basit ağrı kesiciler etkili olabilirken şiddetli ve aylar süren ağrı durumunda klasik ağrı kesici tedaviler etkili olmayacağından oradaki hasarı onarıp ağrıyı azaltacak nörolojik ilaçlara başlamak gerekiyor. Gerçekten ağrı çok şiddetliyse biz de hastaları algoloji uzmanlarına yönlendiriyoruz.