GÜNCEL / ŞUBAT 2016
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) TIP Fakültesi Dekan Yardımcılarından Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı’nın dopamin‑2 reseptörünü 1975 yılında keşfeden Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Philip Seeman ile birlikte gerçekleştirdiği “Binding Interactions of Dopamine and Apomorphine in D2High and D2Low States of human Dopamine D2 Receptor (D2R) using Computational and Experimental Techniques” isimli çalışma, yüksek etki faktörlü, prestijli dergilerden “ACS Chemical Neuroscience” dergisi tarafından kabul edildi. (Durdağı ve ark. ACS Chem Neuroscience, 2015; DOI: 10.1021/acschemneuro.5b00271)
Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla şizofreninin tedavisinde önemli rol oynaması beklenen bu çalışmasını yaklaşık 3 yıldır sürdüren Doç. Dr. Durdağı, bu yayının önemini şöyle anlattı:
HEDEF YAN ETKİSİ AZALTILMIŞ YENİ NESİL İLAÇLAR
“Bu çalışmamızda Dopamin 2 reseptörünün 3 boyutlu yapısını aktif ve inaktif formlarda monomer (aktif, inaktif) ve dimer olarak (aktif-aktif) ve (inaktif-inaktif) olarak bilinen deneysel veriler kullanılarak homoloji modellemesi ve dinamik simülasyonlar yardımıyla açığa çıkardık. Hedef proteinlere deneysel olarak bağlanma afiniteleri bilinen molekülleri bağlayarak teorik olarak elde edilen sonuçlar ile karşılaştırarak elde edilen 3 boyutlu protein hedef yapılarını valide ettik. Deneysel ve simülasyon sonucu elde edilen sonuçların birbirleri ile uyumlu olmaları homoloji modellemesi ile elde edilen 3D yapıların güvenilir olmalarını işaret etmektedir. Amacımız bu hedef yapıları kullanarak atomik düzeyde ilaç-reseptör etkileşimlerini incelemek ve moleküler mekanizmaların aydınlatılması sonucu yeni nesil yan etkileri azaltılmış antipsikotiklerin geliştirilmesidir. Çalışmamızın yeni tedavi şekillerinin, yeni ilaçların geliştirilebilmesi için öncü olabileceğine inanıyorum.”