Büyük Okyanus’un orta kesiminde, takımadalardan oluşan Kiribati’nin Başkenti Bairiki’dir. Ülkenin 33 atolü, ekvator civarındaki 3,5 milyon km² kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Ülke adı, ana takımadalara verilen İngilizce, “Gilberts Adaları”ndan gelmektedir. 100 bin kişinin yaşadığı Kiribati’de kişi başı milli gelir 1.400 USD’dır. Kiribati’nin doğu ucu tarih değiştirme çizgisine sınırdır. Bu nedenle Kiribati dünyada yeni güne ilk giren ülkedir.
1999 yılında ülkenin en doğusundaki Caroline Adası, Kiribati’nin üçüncü milenyuma giren ilk ülke olması şerefine “Milenyum Adası olarak” adlandırılmıştır.
İngilizler Kiribati’ye 1837’de gelmişlerdir. İngiltere’den bağımsızlığını 1979’da kazanan Kiribati, Birleşmiş Milletler üyeliğine 1999’da kabul edilmiştir. Kiribati’de sıcak, tropikal iklim egemendir.
Sıcaklıkta mevsimlik değişmeler çok az görülür. Gündüz 27–34°C olan sıcaklık, geceleri ender olarak 21°C’nin altına düşer.
Ülkede, işgücünün büyük çoğunluğu, balıkçılık ve çiftçilikle uğraşır. Balıkçılığın, bir endüstri dalına dönüştürülmesine çalışılmaktadır. Başlıca tarımsal ürünler, hindistan cevizi, kopra, muz, meyve ve sebzedir. Son yıllarda işlenmiş balık ve palmiye yağı üretimine geçilmiştir. Yıllık balık üretimi 25 bin tondur. Kiribati’ye direkt ulaşım sadece Japonya’dan mümkündür.