
VERTİGO / MART 2016
Denge bozukluğu ile kendini gösteren vertigo, her yaşta görülebilen, tedavi edilmediğinde hastayı yataktan kalkamaz hale düşüren bir rahatsızlık. Vertigoya neden olan hastalıkların cinsine göre vertigoya eşlik eden bazı belirtiler vardır. Bunlar kulak çınlaması, bulantı, kusma, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybı, vertigo bir enfeksiyon hastalığın bağlı ise ateş, halsizlik olabilir. Vertigonun bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisi olduğunu vurgulayan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kenan Bıkıcı, toplumda çok sık görülen bu rahatsızlık hakkında bilgiler verdi:
Kişinin vertigo olduğu nasıl anlaşılır?
Vertigonun hafif baş dönmesi ve dengesizlik hissinden başlayıp, çok şiddetli ve hastayı yataktan kalkamaz hale getirecek hale varana kadar çok geniş bir yelpazede klinik görüntüsü olabilir.
Kişide vertigo olup olmadığı basit bir testle anlaşılabilir. Kişi ayakta kendi etrafında 2–3 dakika döner ya da öne doğru eğilerek kafasıyla yuvarlak çizer. Kısa bir süre sonra etrafındaki her şey dönmeye başlıyorsa, kişi kendini berbat hissediyorsa, o kişide vertigo var demektir.
Nedenleri nelerdir?
• Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV): Baş dönmesinin en sık sebeplerindendir. İç kulağın içinde yer alan yarım daire kanallarında yerleşik böbrek taşı benzeri kristallerle açıklanır. Sıklıkla aniden ortaya çıkar. Baş pozisyonundan olumsuz etkilenir ve özgün manevralarla kısa sürede düzeltilebilir.
• Meniere Hastalığı: İç kulakta yer alan yarım daire kanallarındaki sıvıda istenmeyen bir atışa bağlı olarak görülen baş dönmesi, kulak çınlaması ve giderek belirginleşen işitme azlığı ile seyreder. Bu durum Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından takip edilir.
• Vestibüler Nörit (Denge sinirinin mikrobik olmayan iltihabı): Genellikle mevsim geçişlerinde görülen, bazı virüslerle ilişkisi olduğu düşünülen, düşük şiddetli, ancak uzamış vertigo atağı ile seyreder. Nöroloji uzmanları tarafından takip edilir.
• Beyincik etkilenmesine bağlı baş dönmesi (Serebellar Vertigo): Beyinciği besleyen damarlarda aniden ortaya çıkan tıkanıklık veya beyincikte aniden ortaya çıkan kanamayla seyreden bir tablodur. Sıklıkla damar sertliği veya hipertansiyonu olan yaşlı hastalarda görülür. Hastalarda ani başlayan baş dönmesinin yanı sıra yürüme bozukluğu, mesafe algısında bozukluk, baş ağrısı, bulantı ve kusma görülür. Acilen nöroşirürji uzmanına başvurmayı gerektiren ve hayati tehlikesi olan bir durumdur.
• Vertiginöz migren: Orta yaş ve öncesinde baş ağrısı ve baş dönmesi olan olgularda öncelikle akla gelmelidir. Baş dönmesini takiben oluşan migren benzeri baş ağrısı atakları ile tanınır. Tedavi migrene yönelik planlandığında her iki sorun da giderilebilir.
• Vertebrobaziller yetmezlik: Orta yaş ve üzeri grupta sık rastlanan bir baş dönmesi nedenidir. Baş dönmesi sıklıkla herhangi bir tetikleyici etken olmadan aniden başlar, birkaç dakika sürer ve yine aniden sona erer. Görme kaybı, çift görme, konuşma bozukluğu, güçsüzlük veya hissizlik gibi eşlik eden başkaca bulgular da vardır. Nöroloji uzmanı tarafından takip edilmelidir.
• MS (Multipl Skleroz): Özellikle orta yaş ve öncesinde başlayan baş dönmesi ataklarında akla gelmelidir. Beyin hastalıkları uzmanları tarafından kolaylıkla teşhis ve tedavi edilebilir.
• Denge sinir tümörleri (Serebellopontin Köşe Tümörleri): Son yıllarda artan cep telefonu kullanım sıklığı ile birlikte sıklığı artan bir tümör çeşididir. Sıklıkla işitme ve denge sinirinin kılıfından kaynaklanan tümörlerdir. Teşhis edildiğinde uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmelidir.
• Yaralanma: Kafatasında meydana gelen, iç kulağı da zedeleyen bir kırık sonrasında aşırı kısıtlayıcı bir vertigoyla birlikte bulantı ve işitme kaybı gelişir. Baş dönmesi birkaç hafta sürer
• Alerji: Bazı insanlar alerjik oldukları besinleri aldıklarında veya havadaki parçacıklarla karşılaştıklarında baş dönmesi veya vertigo oluşabilir.
• Yaşlılık
• Migren
• Boyun kireçlenmeleri ve boyun fıtığı
• Depresyon gibi psikiyatrik nedenler.
• Diğer nedenler: Başta B12 vitamini olmak üzere çeşitli vitamin eksikliklerinde, uzun süreli alkol kullanımı sonrasında hasarlar sonucunda, beyin zarına ait iltihaplarda, başta kanser ilaçları ve tüberküloz ilaçları olmak üzere ilaç yan etkilerinde, bazı epilepsi nöbetlerinde ve bunun benzeri pek çok nedenle de baş dönmesi görülebilir.
Teşhis nasıl konulur?
Baş dönmesi şikayeti ile hekime başvuran hastaya kulak muayenesi ve nörolojik muayene yapılarak sorunun kulakta mı yoksa beyinde mi olduğu ile ilgili fikir edinmeye çalışılır. İşitme testi, iç kulakla ilgili denge testi, Beyin elektrosu (EEG), Tomografi veya MR incelemeleri yapılabilir.
Vertigo tedavisi nasıldır?
Tedavide asıl önemli olan nedenin bulunmasıdır. Vertigoya neden olan hastalık meniere hastalığı ise ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda özel ameliyatlar yapılabilir, vertigonun nedeni tümör ise ameliyat gereklidir. Herhangi bir enfeksiyon sonucu veya psikojenik nedenlerden dolayı ortaya çıkan vertigolar istirahat ve basit ilaç tedavileri ile tamamen düzelir.
Vertigo tedavisi 4 aşamada yapılır:
1. Tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılması (stres, alkol, sigara, kafein, tuz v.b.)
2. Tetikleyici pozisyondan kaçınma
3. İlaç tedavisi ve denge egzersizleri
4. Orta kulağa ya da beyinde saptanan lezyona yönelik cerrahi tedavi.
Zaman Makinesi Brera diyatermi odaklı radyofrekans, diyatermi kontraksiyon ve ultrason teknolojisinin birarada kullanıldığı, patentli özel bir anti aging sistemi. Sistem, bügüne kadar kullanılan ve kullanıcılardan geçer not almış uygulamaların etkinliğini artıran ve konforunu yükseltmeyi hedefleyen bir dizi yenilikler içeriyor. Bunların başında daha önce anti aging sistemlerde rastlanmayan yüz kaslarının titreşim teknolojisi ile uyarılarak cilt toparlanmasının sağlanması gelir. Diğer farklılık, sadece yüzle değil, kollar, bacaklar, bel çevresi, ağrı tedavisi ile nöropatik uygulamalarda da kullanılması. Sistemin bir diğer artısı ise birçok anti aging uygulama öncesi tavsiye edilen cilt temizliğini kendi bünyesinde, su peeling ile başlangıç aşaması olarak gerçekleştirmesi.
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doktor Berfu Babucçu, Zaman Makinası Brera’nın uygulama alanları hakkında bilgi verdi:
YÜZ UYGULAMALARI
• Ultrasonik temizleme (Su peeling)
• Diyatermi Odaklı RF (yüz germe)
• Diyatermi kontraksiyon (yüz kaslarının toparlanması)
• Altın Taç
VÜCUT
• Selülit tedavisi
• Bölgesel incelme
• Kol-Karın sarkmalarında toparlama
FİZYOTERAPİ
• Ağrı tedavisi
• Fibromiyarji
• Nörotropik uygulamalardır.