
MS / HAZİRAN 2016
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sinharib Çitgez ile MS hastalarının ürolojik sorunlarını konuştuk. Hastaların idrar kaçırma sorunlarının temiz aralıklı kataterin yaygın kullanımıyla komplikasyonların önüne geçilerek çözüldüğünü anlatan Çitgez, cinsel sorunların ise hastalar anlatmadığı için hekimler tarafından sorgulanması gerektiğini söylüyor.
MS hastalarının hangi ürolojik sorunları oluyor?
MS hastalarının ürolojik sorunlarını ikiye ayırıyoruz: İşeme ile ilgili sıkıntılar ve cinsel bozukluklar. Hastaların yüzde 60–80’inde bu şikayetleri görüyoruz. Bazen idrar kaçırma hastalığın ilk belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla genç bir hasta üroloji uzmanına idrar kaçırma şikayeti ile başvuruyorsa bunun altında nörolojik bir sorun, MS olabileceği akılda tutulmalı.
Hastaların işeme ile ilgili sorunları nelerdir?
İşeme ile ilgili sorunlar idrar yapamamadan idrar kaçırmaya kadar değişik tablolarla ortaya çıkabiliyor. Biz hastayı değerlendirirken bu şikayetlerin ne sıklıkta ortaya çıktığını, hayat kalitesini ne kadar etkilediğini sorguluyoruz. İdrar tahlili, ultrason, üroflowmetri, sorgulama formları gibi bir takım standart tanı yöntemlerimiz var. Sonunda gerek varsa tedavi aşamasına geçiyoruz.
TAK SAYESİNDE KOMPLİKASYONLAR KONTROL ALTINDA
Temiz aralıklı kataterin (TAK) tedavideki yeri nedir?
Mesanede rezidü idrar kalıyorsa uzun dönemde böbrek yetmezliğine kadar giden sıkıntılı tablolara gidebiliyor. O yüzden mesanede idrar kalıyorsa hastanın TAK yapması gerekiyor. Günde 6 defa yapmalarını öneriyoruz. Bu yöntem çok yaygın olarak kullanılıyor ve bu sayede MS hastalarında ürolojik komplikasyonlar kontrol altına alınmış oldu.
İlaç dışında kullandığınız tedavi seçenekleri neler?
Botoks enjeksiyonu genelde dirençli vakalarda, ilaç tedavisine yanıt alamadığımız hastalarda kullandığımız bir yöntem. Özellikle son yıllarda oldukça popüler. Hastanın 6–8 ay süreyle idrar kaçırma sıklığını ve hayat kalitesini düzeltmiş oluyoruz. Geçici olduğu için 6–8 ay sonra tekrar edilmeli. Tek yan etkisi mesanede idrar kalabilmesidir. Hasta işeyemeyebilir. Bu yüzden geçici süre de olsa tekrar TAK ihtiyacı doğabilir, bu bilgiyi hastayla paylaşmak gerekiyor.
“Hastanın cinsel sorunlarını soruşturun”
Cinsel sorunlar hastaların çoğunda hafif dereceden yüksek dereceye kadar görülüyor. Kullanılan ilaçların yan etksine ya da hastaların genel sessizliğine, depresif ruh haline bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bizim bütün bunları irdeleyip hastayla mutlaka paylaşmamız gerekiyor. Üzerine gitmediğimiz zaman hastalar söylemiyor ve tedavisiz kalıyorlar. Burada ilk yapmamız gereken, bilgilendirme, bilinçlendirme ve lüzum halinde bu durumu hastanın fizyoterapisti ile paylaşmak. Hastanın cinsel ilişkiye girmesini engelleyen kas-eklem bozukluğu, bir spastisitesi varsa pozisyon teknikleri ile ilgili yardım alması gerekebilir. Ayrıca bir psikiyatristten seks terapisi konusunda yardım alınabilir. Biz ürologlar olarak yaptığımız tahlillerde bir hormonal bozukluk olup olmadığına bakarız. Eğer sertleşme sorunu olan bir hastaysa ağızdan alınan ilaçlarla tedavi ediyoruz ya da penise enjeksiyon tedavisi uyguluyoruz. O da yeterli olmazsa penil protez, halk arasındaki söylenişiyle mutluluk çubuğu adı verilen cerrahi yöntemi uygularız. Yani MS hastalarının cinsel sorunlarının tedavisi var. Bunu ihmal etmemek gerekiyor.
Op. Dr. Sinharib Çitgez kimdir?
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden 2004 yılında mezun oldu. Üroloji uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 2013’te aldı. Ardından Silivri Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladı ve halen bu hastanede çalışmaktadır. Yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış çok sayıda makalesi vardır. Çok sayıda kongrede panelist ve konuşmacı olarak görev almıştır. Halen Kontinans Derneği denetleme kurulu üyesi ile Üroonkoloji Derneği ve Ürolojik Cerrahi Derneği Kuzey Marmara Şubesi denetleme kurulu yedek üyesidir.