TEMMUZ 2016
Dünya ilaç devlerinin Avrasya’daki ortak buluşma noktası CPhI Istanbul, 25’den fazla ülkeden 200’ü aşkın katılımcı firmayı, 40’dan fazla ülkeden 4 bin 500 ziyaretçi ile bir araya getirdi. Bu yıl ilk kez özellikle Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerin de aralarında bulunduğu dünyanın çeşitli bölgelerinden alım heyetleri ile katılımcı firmalar arasında ikili görüşmelerin de yapıldığı fuarda Türkiye’de ilaç sektörünün üretim kapasitesi, teknoloji ve Ar-Ge’deki gelişmeler paylaşıldı. Yerli ve yabancı otoritelerin katıldığı seminerlerde de sektörde son dönemde yaşanan değişiklikler masaya yatırıldı.

AR-GE HARCAMALARI 2,5 KAT ARTTI
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut ise, “Türkiye ilaç endüstrisi, son yıllarda Ar-Ge konusunda gittikçe artan bir heves ve çabaya sahip. Endüstrimiz, Ar-Ge yetkinliğini artırmayı ve özellikle biyoteknoloji alanında daha yüksek katma değerli ürünler üreterek, küresel bir ilaç üreticisi ve ihracatçısı konumuna gelmeyi hedefliyor. Son 5 yılda bu hedefler doğrultusunda umut verici gelişmeler kaydettik. Endüstrimizin yüksek motivasyonu, çabası ve teşvik sisteminin itici gücü, Ar-Ge sonuçlarımıza yansımaya başladı. 2010 yılında 4 olan akredite Ar-Ge merkezi sayımız 13’e yükseldi. 2010–2014 yılları arasında Ar-Ge harcamalarımız yaklaşık 2,5 kat artış gösterdi. Kamunun desteği ve endüstrimizin çabasıyla, sanayi dönüşümünü tamamlamış, Ar-Ge yetkinliğini artırmış, biyoteknolojik alanda söz sahibi, daha yüksek katma değerli ilaçlar üreten, net ihracat yapabilen küresel bir oyuncu olacağımıza içtenlikle inanıyorum” dedi.
Kadın liderlerde Avrupa’nın çok önündeyiz
CPhI Istanbul 2016 Woman Breakfast etkinliğinde, ilaç sektöründe özellikle liderlik seviyesinde Avrupa’ya oranla çok fazla kadın olduğuna dikkat çekildi. İlaç ve sağlık sektöründe Türkiye’de kadınların önünün açık olduğu belirtilirken, kadınlara, yükselmek için risk almaları ve öne çıkmaktan çekinmemeleri tavsiyelerinde bulunuldu. 2015 yılında kamuoyuna açıklanan atamalar arasında ilaç sektöründe göreve başlayan yöneticilerin yüzde 41’i kadınlardan oluştu. Kadın yönetici istihdamı açısından liderliği göğüsleyen ilaç ve sağlık sektörünün kadın liderleri, hemcinslerini sektörde desteklemek amacı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen CPhI Istanbul 2016 İlaç Fuarı’nda bir araya geldi. Dünya genelinde orta kademe yöneticilerin yüzde 35’ini kadınların oluşturduğunu söyleyen Amrop International Yönetici Ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk, Türkiye’de sağlık sektöründe çalışanların yüzde 78’inin kadınlardan oluştuğunu tüm sektörlerde ise orta kademe yöneticilerin yüzde 20’sinin kadın olduğunu ifade etti.