Vajinal enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların bir kısmı cinsel yolla kişiden kişiye bulaşırken, bir kısmı da vajinanın normal florasında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak enfeksiyon meydana getiriyor. Cinsel temasla oluşan trikomonas vajinalis’in nedenlerini ve tedavisini Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Beyhan Yıldızbaş’a sorduk.
Trikomonas Vajinalis nedir, nasıl bulaşır?
Genel olarak trikomoniyazisli kadınların yüzde 25–30’unun asemptomatiktir. Eğer Trikomonas vajinalis’in çoğalmasına elverişli koşullar ortaya çıkarsa patojenik bakterilerin üremesi kolaylaşır. Trikomonas Vajinalis cinsel temasla bulaşan bir hastalıktır. Bir kişinin karşılaştığı cinsel partner sayısı, trikomonas ile temas riskini doğrudan etkiler. Erkekler asemptomatik taşıyıcı işlevi görüyor gibi durmaktadırlar ve cinsel ilişkide bulundukları kişiler ve partnerleri için hem önemli bir vektör hem de rezervuardırlar. Parazit idrarda da 24 saatten daha fazla süre canlı kalabilir. Ayrıca nemli ortamda, ıslak havlu veya banyo giysilerinde canlılığını uzun süre devam ettirebilmektedir.
Belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir?
Akut Trikomonas vajinalis infeksiyonu geçiren hastalarda tipik bol miktarda sarı, yeşil veya kirli gri akıntı mevcuttur. Hem trikomoniyazlı hem de bakteryel vajinisisli hastalar sıklıkla kötü kokulu vajinal akıntıdan şikayet ederler. Çoğu zaman başvuru esnasında vulvada belirgin ödem ve şişlik vardır. Akut infeksiyona çoğunlukla vajina epitelinde peteşiyal kanamalar eşlik eder. Trikomoniyaz vajinitinin tanısı genellikle vajinal akıntının mikroskopla incelenmesi sırasında hareketli trikomonasların görülmesi ile konulur. Şu anda, trikomoniyaz tanısı için altın standart kültürdür. Trikomonas vajinalis infeksiyonu vajina ve serviksle sınırlı kalmayıp tüm ürogenital sisteme tutulabilir, Bartolin bezi absesine, salpenjite, pyosalpinkse, endometrite ve infertiliteye sebep olabilir.
Tedavide standart nedir?
Trikomonas Vajinalisin tedavisinde de bakteriyel vajinosiste kullanılan metrodinazol ve türevleri kullanılır. Önerilen doz metronidazol 2 gr oral tek doz veya metronidazol 500 mg 2×1, oral 7 gün, gebelikte ise 1. trimestrden sonra metronidazol 2 gr oral tek doz şeklindedir.