
— Türkiye Psikiyatri Derneği’nin tarihçesini kısaca anlatır mısınız?
TPD, 17 Haziran 1995 tarihinde, “bilim, etik ve dayanışma” temel ilkeleriyle ve Türkiye’nin her yerinden 166 kurucu üyenin katılımı ile kuruldu. Şu anda Adana, Ankara, Antalya, Bolu, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Samsun ve Trabzon olmak üzere 20 şubesi, 2450 üyesi bulunmaktadır. Türkiye Psikiyatri Derneğine Erişkin ve Çocuk Ruh Sağlığı asistan ve uzmanları üye olabilmektedir.
TPD, yüksek üyeleşme
oranı (%98) ile kurumsallaşmadaki başarısı açısından birçok meslek örgütünün arasında en ön sıralarda yer almıştır.
- Türkiye Psikiyatri Derneği’nin hedeşeri nelerdir?
Bir mesleğin uygulanmasındaki ilkeleri belirleme, meslek mensupları arasındaki ilişkileri düzenleme, üyelerinin bilimsel eğitimi, meslek mensuplarının haklarını savunma, “meslek örgütü” olduğu iddiasındaki TPD’nin temel hedeşeridir. TPD 19952005 yılları arasındaki ilk 10 yıllık dönemde; kuruluş, psikiyatri asistan ve uzmanları tarafından benimsenme, etik kuralların oluşturulması, yeterlik kurulu, eğitimde müfredat çalışmaları, kongreler, şube sayısının hızla artması gibi bir “meslek örgütü” olarak kurumsallaşmayı hedeşeyerek tamamlamıştır. 2005–2011 yılları arasında ise bir yandan meslek örgütü olmanın gereği çalışmalarını sürdürmüş; bir yandan da psikiyatriyi doğrudan ilgilendiren çeşitli toplumsal sorunlar karşısındaki hızlı ve yerinde tepkisini basın açıklamalarıyla ortaya koyma, Ruh Sağlığı Yasası, Ruh Sağlığı
Platformu, Dünya Ruh Sağlığı günü etkinlikleri, krizde ruhsal destek projesi, afet çalışmaları, Üzmez davası raporu, silahlanmaya ve şiddete karşı tutumu ve tepkileri gibi birçok aktif çaba ile bir “sivil toplum örgütü” kimliği edinmeyi hedeşeyerek kazanmıştır.
- TPD’nin faaliyetleri nelerdir?
Basını ve kamuoyunu bilgilendirmek; Toplumsal projeler üretmek (Krize Karşı Ruhsal Destek Projesi gibi); Diğer sivil toplum örgütleri ve derneklerle işbirliği yapmak; Bilimsel faaliyetlerde bulunmak (Ulusal Psikiyatri Kongresi, TPD Yıllık Toplantı-Klinik Eğitim Sempozyumu ‑Bahar Sempozyumu‑, Anadolu Psikiyatri Günleri, Psikiyatri Güz Okulu gibi düzenli yıllık kongre ve sempozyumlar düzenlemekte ayrıca Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresi, Cetad Ulusal Kongresi, Toplum Ruh Sağlığı Günleri, Ruhsal Travma Toplantıları gibi başka kurum ve derneklerin düzenlediği kongrelere destek vermektedir); Bilimsel yayıncılık; Uluslararası ilişkileri geliştirmek: Türkiye Psikiyatri Derneği, Avrupa Tıp Uzmanları
Psikiyatri Bölümü’ne (UEMS), Dünya Psikiyatri Birliği’ne (WPA) ve Avrupa Psikiyatri Birliği’ne (EPA) üyedir. Ayrıca Avrupa Psikiyatri Asistanları Federasyonu (European Federation of Psychiatric Trainees-EFPT) bünyesindeki çalışmalar da devam etmektedir.
- Türkiye Psikiyatri Derneği’nin organları nelerdir?
Merkez ve şubeler olmak üzere derneğin yönetim, denetleme ve onur kurulları bulunmaktadır. Yanı sıra ‘Yeterlik Kurulu’ ve bağlı olarak kurulan ‘Görev Grupları’, Çalışma Birimleri’dir.
Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu
Genel Başkan: Prof. Dr. Tunç Alkın (Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD)
nGenel Başkan Yardımcısı: Prof. Dr. Simavi Vahip (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD)
Genel Sekreter: Doç. Dr. Gamze Özçürümez (Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD)
Sayman: Doç. Dr. Meram Can Saka (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı)
Örgütlenme Sekreteri: Prof. Dr. Ahmet Tamer Aker (Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD)
Uluslararası İlişkiler Sekreteri: Arş. Gör. Dr. Taner Yılmaz (Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD)
Eğitim Sekreteri: Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi (Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD)