
SİGARA / TEMMUZ 2016
Son yıllarda her ne kadar sigarayla mücadelede toplumsal alanda atılan bazı adımlar meyvelerini verse de, Türkiye halen en çok sigara tüketen ülkeler sıralamasında 11. sırada yer alıyor. Ülkemizin ‘sigara bağımlılığı’ konusunda kötü bir karneye sahip olduğuna dikkat çeken Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Yalçın Karakoca, “Türkiye’de sigara tüketimi son 10 yılda yüzde 52 arttı. Sigara tüketimi artışında Pakistan’dan sonra ikinci sıradayız. Maalesef çocuklarımızın yüzde 55’i aileleri tarafından pasif içiciliğe maruz bırakılıyor. Sigara her konuda olduğu gibi çocuk bekleyen kadınların da en büyük düşmanı. Günde 1 sigara, kadının doğurganlığını yüzde 28 azaltıyor” dedi.
EN ÇOK SİGARA İÇİLEN 11. ÜLKEYİZ
OECD’nin 2015 yılı raporuna göre, Türkiye yüzde 23,8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11. sırada yer alıyor. Rapora göre Türkiye’de erkeklerin yüzde 37.3’ü ve kadınların yüzde 10.7’si sigara kullanıyor. Türkiye’de, her gün sigara içen kişi sayısı 10.6 milyonu erkek, 3.9 milyonu kadın olmak üzere toplam 15 milyona yakın.
HER YIL 120 BİN KİŞİYİ SİGARAYA KURBAN VERİYORUZ
Ülkemizde her yıl 120 bin, her gün 300 kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölüyor. Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 95’i, KOAH’a bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigara nedenli. Sigara içen bir kadının akciğer kanseri olma riskinin, erkeklere göre 1.5−3 kat daha fazla olduğu kabul ediliyor.
5 MİLYON KİŞİ İŞ YERİNDE DUMANA MARUZ KALIYOR
Tütün Atlası Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 39’u işyerinde pasif içici çıktı. Bu oranla dünyada 8’inci sırada bulunan Türkiye’de, restoran ve evlerde, kapalı alanlardaki sigara yasağına rağmen pasif içicilik oranı yüzde 58’e kadar yükseldi. Türkiye’de iş yerlerinde sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalarak pasif içici konumunda olan 1 milyonu kadın, 4 milyonu erkek, yaklaşık 5 milyon insan bulunuyor.
ÇOCUKLARIMIZIN YÜZDE 55’İ PASİF İÇİCİ
Ülkemizdeki çocukların yüzde 55’i maalesef pasif içiciliğe ailesi tarafından maruz bırakılıyor. Bu çocukların solunum yolu rahatsızlığı yaşama riski 2 kat fazla.
SİGARA TÜKETİMİ ARTIŞINDA İKİNCİYİZ
Türkiye’de son 10 yıl içinde sigara tüketimi yüzde 52 oranında artmıştır. Ülkemiz bu artış oranıyla dünyada Pakistan’dan sonra ikinci sıradadır.
GÜNDE 1 SİGARA, DOĞURGANLIĞI YÜZDE 28 AZALTIYOR
Sağlık Bakanlığı’nın araştırmasına göre, ülkemizde 15 yaş üstü kadınlarda sigara içme oranı yüzde 24’tür. Hollandalı bilim adamlarının yaptığı araştırmalar, günde bir sigara içen kadının doğurganlık şansının bile hiç içmeyenlere göre yüzde 28 oranında azaldığını, doğurganlık yaşını en az 10 yıl azalttığını göstermiştir.