29 Ekim Dünya Sedef Günü nedeni ile Psoriasis Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısında hasta gözünden sedef hastalığı değerlendirilirken, konuşmacı hekimler güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Toplumda yanlış algı nedeni ile hasta ve hasta yakınlarının yaşadıkları sosyolojik ve psikolojik sorunlar gündeme getirildi, özellikle sedef hastalığının bulaşıcı olmadığına dikkat çekildi.
- Sedef hastalığı sosyal izolasyona yol açan “damgalama” sonucu psikolojik sorunlara neden oluyor.
- Toplumda sadece bir deri sorunu olarak bilinen sedef hastalığı aslında kronik bir bağışıklık sistemi hastalığı. Sedef hastalığı belirtileri yalnız deriyle sınırlı değil.
- Hastaların yüzde 60’ı yılın ortalama 26 günü hastalığı nedeni ile işe gidemiyor.
- Ekvator çizgisinden uzaklaştıkça sedefin görülme oranı artıyor. Herhangi bir yaşta görülebilse de; 30–39 ve 50–69 yaşları arasında hastalık pik yapıyor. Dünya’ da yaklaşık 125 milyon psoriasis hastası olduğu tahmin ediliyor.
Karadeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Yaylı, tedavi yöntemleri için Dünya Sağlık Örgütü’ne kulak verilerek hareket edilmesinin daha doğru olacağına işaret etti. Yaylı: “Güncel psoriasis tedavisi, direkt olarak deriye uygulanan topikal tedaviler yanında, fototerapi ve sistemik tedavilerden oluşmaktadır. Ülkemizdeki hastaların önemli bir kısmının halen topikal tedaviler ile yönetildiğini açıktır. Sınırlı deri alanlarında hastalığı yaşayan hastalarımızda bu strateji bir yere kadar doğru olabilir. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü’nün de işaret ettiği güncel sorunumuz, sistemik tedaviler ile yönetilmesi gerektiği halde, halen topikal tedaviler ile yönetilen, bu nedenle hastalığın kontrol altına alınamadığı ve yaşam kalitesinin negatif yönde fazlaca etkilendiği, mutsuz orta şiddette ve şiddetli psoriasis hastaları vardır. Ülkemizde de, bu hastaların sayıları azımsanmayacak ölçüde fazla. Bu hastalarımızı topikal tedavilere göre konforu çok daha iyi olan, tablet, injeksiyon veya infüzyon şeklindeki çok daha etkili sistemik ilaçlarımız ile güvenli bir biçimde yönetebiliyoruz. Psoriasis hastalığının tanı ve tedavisi ile yakından ilgilenen hekimler olarak tüm psoriasis hastalarını dermatologlarımız ile buluşturmak istiyoruz.’’ dedi.