Nöropatik ağrı tanısında en önemli faktör klinisyenlerin nosiseptif ağrıdan nöropatik ağrıyı ayırt etmeleridir.
Prof. Dr. Ayşen Yücel
Anadolu Sağlık Merkezi
Ağrı Uzmanı
Nöropatik ağrı nedir? Nöropatik ağrı nedenleri nelerdir?
Periferik veya santral sinir sisteminin bir kısmının zedelenmesi, fonksiyonun bozulması veya uyarılabilirliğinin değişmesi ile ilgili bir ağrıdır. Sorunu başlatan bir fonksiyon bozukluğu, periferik sinir travması veya metabolik hastalık olabildiği gibi, santral nedenlerden de köken alabilir. Nöropatik ağrı, hasardan veya oluşan hasarın şiddetinden bağımsız olarak devam edebilir ve hatta haftalar, aylar ya da yıllar içinde şiddetlenebilir
Periferik ve santral olarak sınıflandırılan nöropatik ağrı sendromlarında çok farklı nedenlerle ortaya çıkan ağrı sendromlarının aynı başlık altında toplandığını görüyoruz. Genellikle nöropatik ağrı sendromlarının en sık görülenleri periferik nöropatiler, diabetik nöropati, postherpetik nevralji ve CRPS (Complex Regional Pain Syndromes/ Kompleks rejyonal ağrı sendromları) olarak sıralanabilir
Nöropatik ağrı tanısı nasıl konulmalıdır?
Tanıda ilk basamak ağrının yerini, şiddetini, niteliğini, süresini, artıran ve azaltan faktörleri, yarattığı fiziksel ve psikolojik sorunları belirlemektedir.
Nöropatik ağrı hastalarına tanı koyabilmek ve tedaviyi yönlendirebilmek için ağrı ve diğer semptomların değerlendirilmesi gereklidir. Tek bir belirti veya bulgu patognomonik değildir. Nöropatik ağrı sinir sistemi hasarına bağlı olduğu için klinik belirtiler hem negatif hem de pozitif semptomları içerir. Spontan ve uyarıyla oluşan ağrı ayrımı yapılmalı, ağrının şiddeti, niteliği, lokalizasyonu ve süresi sorgulanmalıdır. Ayrıntılı fizik ve nörolojik muayene, lezyon lokalizasyonunun ve hastanın ağrısını artıran inflamatuar, miyofasiyal ve psikolojik süreçler gibi nöropatik olmayan etkenlerin belirlenmesine yardımcı olur. Yardımcı tanı testleri altta yatan hastalıkların saptanmasını veya elenmesini sağlar nöropatik ağrılı hastalar klinikte farklı kombinasyonlar halinde seyreden çeşitli duysal semptomlar sergileyebilirler. Genel olarak negatif ve pozitif semptomlar başlıkları altında incelenen bu semptomlardan negatif olanlar arasında; ağrılı olmayan uyaranların hissedilmesinin azaldığı hipoestezi, vibrasyon algılamasının azaldığı palhipoestezi, ağrılı uyaranların hissedilmesinin azaldığı hipoaljezi ve sıcak-soğuk uyaranların hissedilmesinin azaldığı termohipoestezi yer almaktadır. Pozitif semptomlar arasında ise parestezi, paroksismal ağrı (saniyeler süren elektrik çarpması ya da çok keskin ağrı) ve yüzeysel yanma sayılabilir.
Hasta tarafından tanımlanan uyarıdan bağımsız semptomlar:
- Sürekli yanıcı ağrı
- Aralıklı zonklayıcı, batıcı ağrı
- Elektrik şoku benzeri ağrı
- Bazı paresteziler (Rahatsız etmeyen anormal hisler)
- Bazı dizesteziler (Rahatsız eden anormal hisler) olarak karşımıza çıkmaktadır
- Stimulusla uyarılan ağrı ise; doktor tarafından muayenede saptanan ağrı olup
- Hiperaljezi: Normalde ağrılı olan bir uyarıya verilen artmış cevap
- Allodini: Normalde ağrısız olan bir uyarı ile ağrı hissedilmesi olarak tanımlanabilir.
- Her ikisi de mekanik veya termal uyaranlarla oluşabilir.
- Tanıda; Spesifik ağrı değerlendirme yöntemleri (Skalalar) ve Tetkike dayalı yöntemler; EMG, SEP, LEP, sinir ileti hızları, Görüntüleme yöntemleri, Termografi, periferik kan akımı ölçümleri ve hatta cilt biopsisi kullanılabilmektedir.
Nöropatik ağrı başka ağrılarla karıştırılıyor mu? Tanıda sıkıntı var mı?
Nöropatik ağrı tanısında en önemli faktör klinisyenlerin nosiseptif ağrıdan nöropatik ağrıyı ayırt etmeleridir. Bu iki ağrının klinik görünümlerindeki farkların bilinmesi tanı açısından çok büyük önem taşımakta ve en büyük zorluk mikst tip ağrısı olan hastalarda yaşanmaktadır.
Özellikle farklı polikliniklere başvurabilen nöropatik ağrılı hastalarda farklı uzmanlık dallarından hekimlerin tanıyı atlamaması tedavi gecikmelerinin önüne geçmektedir. Bu nedenle farklı uzmanlık alanlarında konunun bilinmesi tedavi açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle yapılan klinik gözlemlerde hastalara yanlış tanı konulabildiği gibi, yanlış tedavi ya da ilaç dozlarının yanlış kullanılması da sık rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak nöropatik ağrı tedavisinin başarısı için farklı uzmanlık alanlarından klinisyenlerin eğitimi çok büyük önem taşımaktadır. Hastalığın doğru tanısı, tedavinin doğru yapılmasının ilk şartı olduğuna göre, eğitimde pratisyen hekimlerden başlayarak hastalığın tanısının konması ile ilgili bilgilerin verilmesi önem taşımaktadır
Nöropatik ağrı tedavisinde nasıl bir yol izlenmelidir?
Nöropatik ağrı tedavisi doğru tanı konduktan sonra bile çok büyük zorluklar içermekte ve bu nedenle birçok algoritmalar ve tedavi stratejileri önerilmektedir. Günümüzde ağrı mekanizmalarına ait çalışmaların büyük çoğunluğu nöropatik ağrı alanında yapılmaktadır. Ancak gelecekteki tedavi edici yeni ajan ya da yöntemlerin geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmalar henüz klinisyenlerin beklentilerini karşılama noktasına ulaşamamıştır. Bugün için elimizdeki yöntem ve ajanlarla, hastalığı doğru tanımlayarak önerilen algoritmalara uygun tedavi modalitelerini denemek, nöropatik ağrıya en doğru yaklaşım gibi görünmektedir.
Nöropatik Ağrı Tedavisinde Çoklu İlaç Kullanımı
Tedaviye başlamadan aşağıdaki faktörler değerlendirilmelidir:
- Hastalığı tanımlamak
- Aynı hastalığı olanları benzer şekilde tedavi etmek
- Tek bir hastalıkta semptomların ortaya çıkışında birden fazla mekanizma olabileceğini akılda tutmak
- Hastalık seyri sırasında değişik mekanizmaların dönemsel olarak baskın karakter kazanabileceğini unutmamak
- Değişik hastalıkların aynı semptomları yapabileceğini akılda tutmak
Genel olarak Nöropatik ağrı tedavisini;
- Farmakolojik olmayan non invaziv yöntemler
- Farmakolojik yöntemler
- Girişimsel (invaziv) yöntemler
- Cerrahi yöntemler
başlıkları altında toplayabiliriz.
Nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan ilaçlar hangileridir?
İlaç tedavisi birkaç ana başlıkta toplanabilir,
- Antidepresanlar: Trisiklik antidepresanlar ve SNRI
- Antikonvülzanlar: Karbamazepin/okskarbazepin, gabapentin/pregabalin
- Antiaritmikler: Lidokain
- Opioidler: Tramadol hidroklorid, Fentanyl, oksikodon
- Topikal ajanlar: Kapsaisin, lidokain krem
- Diğer ajanlar
Hastalığın durumuna göre nonspesifik tedavilerin yapıldığı nöropatik ağrıda genel olarak;
- Diyabetik nöropatide: antikonvülzanlar, antidepresanlar
- Postherpetik nevraljide: antikonvülzanlar, antidepresanlar, kapsaisin, topikal lidokain, opioidler
- Trigeminal nevraljide: antikonvülzanlar
- Nöropatik kanser ağrısında: antikonvülzanlar, antidepresanlar, opioidler şeklinde bir sıra izlendiği görülmektedir.
Yapılan birçok çalışmada, özellikle tek ajanla başarısız olunan vakalarda farklı yolla etki eden ajanların birlikte kullanılmasının yanı sıra, mikst tip ağrısı olan hastalarda her iki ağrı tipine yönelik tedavinin beraber yapılması önerisi getirilmektedir. Bu bağlamda daha çok gabapentin/pregabalin ile opioidlerin, gabapentin/pregabalin ve SNRI antidepresanlar, yanı sıra gabapentin/pregabalin ve karbamazepin/okskarbazepinin kombine kullanımını öneren çalışmalar bulunmaktadır.