SEKTÖR / NİSAN 2016
Medikal cihaz, ekipman ve teknolojilerin sergilendiği, medikal trendlerin ve bilimsel etkinliklerin takip edildiği Türkiye ve Avrasya’nın en büyük fuarı EXPOMED’te medikal sağlık sektöründeki son teknolojiler ile donatılmış ürünler görücüye çıktı.
Bel ağrılarında yeni nesil teknoloji
Bel fıtığına alternatif bir çözüm de Korelilerden geldi. Cerrahi müdahale gerektirmeyen bel fıtıklarında tedavi yöntemi olarak kullanılan ve dünyada ilk kez ‘Dikey Hava Baskısı (VAP)’ teknolojisi ile üretilen ‘hava ile çalışan bel fıtığı kemeri’ ilgi çeken yeniliklerden biri oldu. Elle portatif olarak şişirilebilen ürünün ana çalışma prensibi, belkemiğini çekerek disklerin arasını genişletme yönünde.
Günde 3 kez olmak üzere 40 dakika kullanılan kemerin özelliği, bele takıldıktan sonra içindeki hava basıncıyla dikey olarak şişmesi ve böylelikle omurgayı, leğen kemiğini destekleyecek şekilde uzatarak esnetmesi. sneme sırasında Portatif kemer, omurlar arası disk kayması yaşayan birinde 1’den 5’e kadar olan diskler arasında 3 mm boşluk bırakıyor, çıkartıldığında ise omurganın uygun pozisyonunu yeniden almasını sağlayarak bel ağrısını azaltıyor.
Bloodstopper, kanama kontrolünde yüzyılın buluşu
Acil durumlarda kullanılmak üzere hayat kurtaran teknoloji BloodStopper, kanama kontrolünde yüzyılın buluşu olarak nitelendiriliyor.
Vücut dışı yaralanmalar, travmatik kesitler, diş operasyonları, spontane ya da cerrahi girişimler sonrası oluşan minör ve majör kanamaların kontrolünde kullanılan uygulamada, süratle çözüm alınabiliyor.
Ambulanslar, acil servisler, ilkyardım merkezleri, hastaneler, itfaiyelerde kullanılan ürünün öne çıkan en önemli özelliklerinden biri de bitkisel içerikte olması.
Kanserli hücreler ‘Medikal Termografi’ takibinde
Mistelektronik, 2013 yılında Sanayi Bakanlığı Tekno Girişim Projesi kapsamında kurulan startup firmalardan biri. TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri bugün artık hayata geçmiş durumda. İnsan vücudundaki sıcaklık değişimlerini algılayan ve doktorların belirli hastalıklara ve bozukluklara erken tanı koymasını sağlayan, geleneksel görüntüleme sistemleri ile tespit edilemeyen hastalıkların teşhisine yönelik fizyolojik görüntüleme sistemi olan cihaz, FDA tarafından da onaylı. Medikal termal görüntüleme sistemiyle özellikle meme kanserinde erken tanımlamayı kolaylaştıracak cihaz, 2016 yılı sonunda piyasada olacak. Kanser erken teşhisi için ilk adım olan cihazın değeri 32 bin Euro.