
“Eğitimle Sağlıklı Gelecek” Projesini yapmaya nasıl karar verdiniz?
Roche Diagnostik Türkiye olarak, insanların yaşamlarını iyileştirmek için çalışırken, bir yandan da kurumsal becerilerimizi toplumsal faydaya dönüştürecek farklı çalışmaları ve projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda, en çok önemsediğimiz konuların başında sağlık alanında toplumsal bilincin artırılması yer alıyor. Bu bakış açısıyla, gençlerimizin sağlık alanında bilinçlenmesini sağlamak amacıyla Eğitimle Sağlıklı Gelecek projesini hayata geçirdik.
Gerçek bir toplumsal fayda yaratmak için sorunların çözümündeki kilit paydaşların bir araya gelerek birlikte çalışması gerektiğine inanıyoruz. Biz de Türk Eğitim Derneği ve çok değerli akademisyenlerle bir araya gelerek projemizi şekillendirdik ve birlikte çalışmaya başladık. Öğrencilerimizin, velilerimizin ve Roche çalışanlarının da güçlü işbirliğiyle projemizin ilk yılını somut çıktılar ve değerli kazanımlarla tamamladık.
Proje hakkında bilgi verebilir misiniz? Şu an hangi aşamadasınız?
“Eğitimle Sağlıklı Gelecek” projemiz kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Malatya ve Kayseri’de ikamet eden TED’in Tam Destek Burslu hazırlık, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıf öğrencilerine ve ailelerine sağlık alanında farkındalıklarını ve bilgilerini artırmak üzere eğitimler verdik.
Kasım 2020’de, 20 değerli eğitmenin katkılarıyla 2020–2021 dönemini kapsayan eğitimlerimiz başladı. Yaklaşık 600 öğrenci ve 180’den fazla veli eğitimlerimize ve etkinliklerimize katıldı. Projemizin ilk döneminde Temel İnsan Hakkı Olarak Sağlık, Psikososyal Gelişim, İlk Yardım Farkındalığı, Hijyen ve Kişisel Bakım, Sporun Sağlıklı Birey Gelişimindeki Önemi ve Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma eğitimlerinin de aralarında bulunduğu toplamda 18 eğitim hayata geçirdik. Pandemi sürecinin gereklilikleri doğrultusunda eğitimlerimizi çevrimiçi ortamda gerçekleştirdik ve tüm öğrencilerimizin fırsat eşitliğine sahip olması için gerekli teknolojik donanım ve materyalleri temin ettik.
Bu uzun soluklu yolculuğun ilk dönemini başarıyla tamamladık. Proje başlangıcında yapılan ihtiyaç analizi ve dönem sonunda yapılan anket sonuçlarını karşılaştırdığımızda, projemizin sağlamış olduğu faydayı da net bir şekilde görmüş olduk. Anket sonuçlarını incelediğimizde, öğrencilerin yüzde 98’inin eğitimler sayesinde sağlık konusunda daha bilinçli hissettiğini, yüzde 90’ının sağlık hakkı konusunda bilinçlendiğini, yüzde 93’ünün ise eğitimlerden edindiği bilgileri günlük hayatta kullandığını gözlemledik. Final anketini yanıtlayan velilerin çoğunluğu ise, eğitimlerin genel olarak hem kendilerine hem çocuklarına katkı sağladığını ve eğitim içeriklerini faydalı bulduklarını belirtti. Velilerin yüzde 85’i, çocuklarını uyuşturucu ve diğer maddelerden koruma konusunda aldıkları eğitimler sayesinde daha bilinçli olduklarını paylaşırken, “Servikal Kanser ve HPV Farkındalığı” eğitimi en faydalı bulunan eğitimlerden biri oldu.
Projede gelecek hedefleriniz nelerdir?
Eğitimle Sağlıklı Gelecek projemize önümüzdeki dönemde de kararlılıkla devam edeceğiz. Projenin yeni döneminde hem küresel hem yerel bazda yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurarak eğitim programımıza iklim değişikliği sorununa ve gönüllülük kavramına yönelik eğitim modülü eklemeyi planlıyoruz. “İklim Değişikliği ile Mücadele” eğitimleri ile toplumsal bilinci artırmayı ve iklim değişikliğinin ivmesini azaltmak adına sürdürülebilir çözümler üretebilmeyi amaçlıyoruz.

Projenin başından bu yana öğrenci ve velilere ne gibi katkılar sağladınız?
Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk ve en aktif sivil toplum kuruluşu olarak, ‘önce eğitim önce gençlik’ ilkesiyle yol alıyoruz. Bugüne kadar burslarımızla yaklaşık 50 bin çocuğumuza ulaştık. Neredeyse iki yıla yaklaşacak COVID-19 salgını sürecinde de burslu öğrencilerimizin hep yanında olduk. Tam da bu süreçte bizim gibi düşünen, çocuğa, gençliğe dair hassasiyetleri olan kuruluşlarla işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Roche Diagnostik Türkiye ile yaptığımız ortak çalışmada da bir kez daha gördük ki el ele verdiğimizde daha güçlüyüz. Pandemi sürecinde daha disiplinli, daha dayanıklı olmayı seçmek Türk Eğitim Derneği’ne bağlı öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, çalışma arkadaşlarımın ve benim tercihim oldu. O nedenle Roche Diagnostik Türkiye’nin günlük yaşama odaklanırken, sağlık başlığı altında temel hakları, psikolojiyi, çevreyi ve doğayı kapsayan projesi bizim için çok kıymetli oldu. Çocuklarımız ve onların yanında ailelerinin temel insan hakkı olan sağlığa yönelik dikkat edilmesi gereken noktaları irdelemesi için bu proje çok önemliydi. Öyle ki, temel hijyen ve farkındalık eğitimlerinin yanı sıra bizim, öğrencilerimize iletmek istediğimiz psikolojik sağlamlık, madde kullanım riski ve duygusal zekâ gibi ana farkındalıkların uzmanlarca öğrencilere ve ailelere aktırılmasının kritik öneme sahip olduğu kanısındayım. Özellikle çocuklarımızın zor koşullarla nasıl başa çıkabileceğinin, ruh ve bedenen nasıl dayanıklı olunacağına dair aldıkları eğitimin çok yararlı olacağını düşünüyorum. Ayrıca ruhsal ve sosyal iyilik halinin en önemli unsurunun spor olduğunu öğretmenleri ve akademik danışmanlarımız her fırsatta kendilerine iletiyor. Bu çerçevede aldıkları bursta da onların bir spor dalında azmetmelerini ve bunu yaşamlarına adapte etmelerini önemsiyoruz.
Toplam kaç eğitim verdiniz? Kaç öğrenci ve kaç veliye ulaştınız?
Tüm paydaşlarımızı ortaya koyduğu katkı ile yıl içinde toplam 18 eğitim gerçekleştirdik. Etkinlikler ile yaklaşık 600 öğrenciye ve 187 veliye ulaştık. 20 eğitmen projeye destek sağladı. Eğitim bizim için yaşam boyu süren bir yolculuk. Yalnızca okulda değil, ailede de sağlık bilincinin ve eğitiminin desteklenmesi büyük önem taşıyor. Amaçlarımızdan biri, aileleri bu bilinç etrafında toplayacak farkındalığı yaratmaktı. Bu doğrultuda sonuç anketlerinden elde ettiğimiz veriler bizi çok memnun etti. Eğitimlerin, öğrencilerin genel beklenti düzeyini karşılama oranı yüzde 86 olarak ölçüldü. Kasım 2020 döneminde gerçekleşen ilk anket sonuçlarıyla karşılaştırıldığında öğrencilerin sağlık konusunda hak ve sorumluluklarını tamamen bilen öğrenci oranının yüzde 90’a çıktığını gördük. Proje süresince düzenli spor yapan öğrencilerin oranı yüzde 48’den yüzde 55’e yükselirken; beslenme ve sağlıklı gıdalar konusunda öğrencilerin bilgi düzeyi yüzde 8 oranında artarak yüzde 67’den yüzde 75’e çıktı.
Eğitimlere katılan öğrenciler sosyal anlamda ve düşünsel olarak gelişme sağladıklarını, sağlık konusunda yeni şeyler öğrendiklerini belirtirken, öğrencilerin yüzde 91’i öğrendikleri bilgileri çevrelerine aktardıklarını ifade etti. Öğrencilerin anket kapsamında verdiği yanıtlar, bilgi düzeylerinin gelişiminde proje eğitimlerinin katkısının yüksek olduğunu ve eğitim konularının öğrencilerin ilgisini çektiğini gösterdi. Anket sonuçları ayrıca, kişisel gelişim eğitimlerinin öğrencilerin projeye olan ilgisini artırdığını ortaya koyarken, öğrencilerin yüzde 93’ünün eğitimlerden öğrendiklerini günlük hayatlarına da uyguladıkları tespit edildi.
Anketi yanıtlayan velilerin yüzde 85’i, çocuklarını uyuşturucu ve diğer maddelerden koruma konusunda bilgi sahibi olduğunu ve eğitimde sonra bu oranın daha da artış gösterdiğini belirtti. Veliler, çocuklarının eğitimlerden sonra paketli ve besleyiciliği düşük gıdalar yerine sağlıklı alternatiflere yönelmeye başladığını, spor yapma sıklıklarının arttığını ve kendilerini de sağlıklı bir yaşam için teşvik ettiklerini söyledi. Anket sonuçları, eğitmenlerin bilgi düzeyinin, velilerin ve öğrencilerin projeye olan ilgisini artırdığını ortaya koydu. Pandemi döneminde uzaktan eğitimlerle öğrencilerin desteklenmesi velilerin takdirini kazandı. Öğrenci eğitimleri veliler tarafından takip edilirken, katılımları da desteklendi.
|
![]() |