REFLÜ / ARALIK 2015
Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi’nden Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Kalaycı reflü hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
REFLÜ NEDİR?
Reflü, mide asidinin yemek borusuna kaçarak yemek borusunda sindirim sistemi veya sindirim sistemi dışı bir takım belirtilere yol açmasıdır. Yani mide içeriğinden mide asidini geriye yemek borusuna kaçarak bir takım belirtilere yol açar.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
En standart belirtisi yanma. Reflüsü olanların %70 ve %80’inde midede, yemek borusu hizasında ve göğsünde yanma olur. Fakat yanma dışında da birçok belirtiye de yol açabilir.
Reflünün diğer belirtileri yanma olmadan veya yanma ile birlikte ağrı yapabilir, bulantı yapabilir, kusmaya sebep olabilir. Bir de mide ağrısı dışında göğüs ağrısı yapabilir. Birçok zaman kalple karışır veya kalp hastalığının belirtisi reflü zannedilebilir. Orada öncelik kalptir, mideden daha önemli önceliği olan kalbe vermek lazım. Bir de reflünün sindirim sistemi dışı belirtileri olmayabiliyor. Yani mide şikayetleri, yanması, ağrısı olmuyor. Fakat boğazı ile ilgili şikayetleri oluyor. Öksürük, boğaz ağrısı, ses kısıklığı seste çatallanma gibi reflünün yemek borusu dışı belirtileri ona ekstra belirtileri olabiliyor.
AYIRICI TANI NASIL KONULUR?
En önemli ayırıcı tanı, özellikle göğsünde ağrı ve yanma olan insanlarda kalp hastalığını gözden kaçırmamak. İkinci tanı olarak da mide şikayetleri olan bir insan 50 yaşın üzerindeyse reflü dışında daha farklı mide hastalıklarını da gözden kaçırmaması gerekir. Özellikle yutma güçlüğü, istenmeden olan kilo kaybı, yutarken takılma gibi belirtiler. Kişi 50 yaşın üzerindeyse bu insanlar reflü dışındaki mide hastalıklarını gözden kaçırmamak için endoskopi olmalıdır. Bu belirtiler genç birinde başladıysa, reflü belirtileri var demektir. Başka bir ayırıcı tanı yapmadan reflü olarak kabul edilir ve direkt reflü tedavisi başlar.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Üç şekilde tedavi yöntemi var. İlaç tedavisi, hayat tarzı değişiklikleri ve cerrahi yöntemler. Hayat tarzındaki değişikliklerden en önemlisi, kilo vermek ve diyete dikkat etmek. Diyeti çok abartmamak lazım. Artık güncel reflü diyet önerisi dokunanı yememek şeklinde oluyor. Yani standart sıkı bir diyete gerek yok. Hayat tarzındaki değişikliklerden reflüye en çok fayda edecek şey kilo kaybı. Kişi başlangıç ağırlığının yaklaşık %10’unu verebilirse neredeyse yarı yarıya %40 oranında reflü şikayetlerini geçirir. Tedavinin ilk adımı hayat tarzı değişikliği, kilo kaybı. İkinci adımı ise ilaç. İlaç tedavisi olarak da üç tane ilaç var; anti-asitler ve aljinik asitler, proton pompa inhibitörleri, reseptör antagonistleri.
HASTALARA TAVSİYELER
Genel olarak reflü hastalığı hayat kalitesini bozmakla birlikte ender olarak ciddi tıbbi problemlere yol açan bir hastalıktır. Onun için reflünün farkında olmak ve önlemleri almak gereklidir. Ama yine de hayat tarzı değişikliklerini çok abartmamak lazım. Çünkü bazı reflü hastaları onu yemeyeceğim bunu yemeyeceğim diyerek hastalığı hayatının merkezi haline getiriyor. Yani bir cümleyle özetlemek gerekirse, hayat tarzı değişikliklerini abartmamak lazım ve ilaç kullanma seçeneğini gerektikçe değerlendirmek lazım.