HAZİRAN 2016
DNA onarımı alanındaki çalışmalarıyla 2015 Nobel Kimya Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile Yüzyılın Beyin Cerrahı ve Dünya Tıp tarihine geçen 50 hekimden biri olma unvanını kazanmış olan Prof. Dr. Gazi Yaşargil Yeditepe Üniversitesi’nde özel bir etkinlikle bir araya geldi. Prof. Dr. Sancar’ın konferansına Yeditepe Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin yanı sıra İstanbul ve çevresinden yaklaşık 70 okuldan 700’den fazla öğrenci ve öğretmen izleyici olarak katıldı. Gençler ve akademisyenler tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Prof. Dr. Sancar, “Kendimi popstar gibi hissediyorum” diyerek salonu kahkaya boğdu. Sancar, eğitim yaşamını, bilim çalışmalarını ve Nobel ödülüne uzanan başarısını espri dolu bir sunumla gençlerle paylaştı.
Yaşargil’e Nobelli espri
Seyirciler arasında yer alan Prof. Dr. Gazi Yaşargil’e olan hayranlığını dile getirirken “Ama Nobel’i ben aldım” diyerek tüm salonla birlikte Yaşargil’i de güldüren Sancar, Nobel’in hayatını nasıl değiştirdiğini anlatırken, bütün dünyanın 35 yıldır kendisini tanıdığını ama kendi memleketinde tanınmasını İsveç’e borçlu olduğunu söyledi. “Popstarları tanımıyorum, eşime sordum, Tom Cruise dedi. Evet, Nobel sayesinde Türkiye’de Tom Cruise kadar ünlü biri haline geldim” diyen Sancar, konuşmasında sık sık espriler yaparak salondakilerin alkışlarla karşılık vermesine neden oldu.
“Madalya Cumhuriyet’in bir halkasıdır”
40 yıldır bilime ve insanlığa hizmet ettiğini anlatan Prof. Dr. Sancar, “Atatürk ve Cumhuriyet’in bilimsel devrimlerine çok şey borçluyum. Ailemden büyük destek gördüm ve Türkiye’de harika öğretmenlerden çok iyi bir eğitim aldım. Bu ödül gökten inmiş bir ödül değildir, çok çalışmanın ve iyi eğitimin sonucudur. Nobel hem benim hem de Türk milleti için büyük bir ilham kaynağı oldu” dedi. Nobel madalyasını Anıtkabir’e koymaya karar vermesini eleştirenlere espritüel bir dille cevap veren Prof. Dr. Sancar, “Bu madalya Cumhuriyetin bir halkasıdır, nereye koysaydım, cebime mi koysaydım?” diyerek salondan büyük bir alkış aldı.
Amerika’da Türk Evi kurdu
Nobel ödülünden kazandığı paranın bir kısmını 2007 yılında eşi ile birlikte Türk kültürünü Amerika’da tanıtmak amacıyla kurdukları “Carolina Türk Evi” için kullandıklarını anlatan Prof. Dr. Sancar, “Yaşadığınız ülkede Atatürk’ü tanımayan bir kişi bile varsa biz görevimizi yapmıyoruz demektir” dedi. Gençlere en büyük tavsiyesinin çalışmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sancar şöyle devam etti; “Ne yaparsanız insanlığa hizmet etmek için yapın, çok çalışmak başarının en önemli kaynağıdır. Nobel ödülünden sonra artık tek görevim bilim yapmak değil, gençliğe örnek olmak için elimden geleni yapacağım.”