
SEKTÖR / NİSAN 2016
Çok küçük boyuttaki tümörlerin bile hızla ve çok daha düşük düzeyde radyasyonla tespitini mümkün hale getiren PET-MR, halihazırda en gelişmiş hibrit görüntüleme sistemi olarak dikkat çekiyor. Ülkemize PET-MR cihazını kazandıran Siemens Sağlık, bu cihazı daha yakından tanıtmak üzere Grup Florence Nightingale Hastaneleri işbirliğiyle “Moleküler Görüntülemede Paradigma Değişikliği: PET-MR” etkinliğini gerçekleştirdi.
PET-MR’ın ilk kullanıcılarından biri olan Alman Kanser Araştırma Enstitüsü Kanser Görüntüleme Başkanı Prof. Dr. Heinz-Peter Schlemmer cihazla ilgili olarak şunları söyledi: “Hastalar PET-MR’da PET-BT’ye kıyasla yüzde 70–80 oranında daha az radyasyona maruz kalıyor. Ayrıca sadece intravenöz yoldan verilen PET ajanları da daha düşük dozda radyoaktivite içeriyor” dedi.
PET-MR’ın avantajları
PET ve Tüm Vücut MR görüntüleri aynı anda elde edilerek 40–45 dakikalık sürede en detaylı tüm vücut görüntülemesi gerçekleştiriliyor.
Hasta sadece kolundan verilen radyoaktif maddeden radyasyon alıyor. Ayrıca radyasyon verilmiyor.
Hasta, Tüm Vücut Difüzyon MR inceleme ile PET görüntülemeye ek olarak tümör tespitinde duyarlılığı yüksek taramadan geçiyor. Böylece, tümör tanısı yanında tedaviye yanıt da değerlendiriliyor.
Perfüzyon MR tümörlerin kanlanma oranı ölçülüyor.
Hastanın tümörünün organ sınırını aşıp aşmadığı ve tüm vücutta başka bir yere sıçrama olup olmadığı tek seansta tespit ediliyor.
Tümör görüntülemede kanserin türüne hedefli maddelerin kullanımı ile tümöre göre tanı koyabilir.
Özellikle çocukluk çağı tümörlerinin görüntülenmesinde tercih ediliyor.
Kadınlarda meme PET görüntülemesi ve MR görüntüleme aynı anda yapılarak tümör tanısı daha doğru bir şekilde yapılabiliyor.