
KASIM 2015
OTC pazarının öncü firmalarından Berko İlaç bu alandaki çalışmalarını sürdürürken Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran, OTC alanında yaşanan kavram karmaşasının, üretilen ürünlerin kalitesizliğinin ve çalışma etiğinden mahrum satış anlayışının pazarı olumsuz yönde etkilediğine ve pazarın küçüldüğüne dikkat çekti.
Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ruhsatlandırdığı takviye edici gıda ürünlerine ve Sağlık Bakanlığı’nın ara ürün olarak adlandırdığı ürünlere topluca OTC adı verildiğine, Türkiye’de OTC alanının net olmadığına değindi. Ecz. Beran, OTC yasasının da olmaması sebebiyle Türkiye’de gerçek anlamda OTC olmadığına ve üretilen ürünlerin kalite kontrolünün yapılmadığına vurgu yaptı.
BALIK YAĞINI ÖRNEK VERDİ
Açıklamasında eczacıların ve ilaç sektörünün OTC’ye yaklaşımına değinen Berat Beran, “Eczacılara yönelik düzenlenen fuarlar pazarı kötü yönde etkilemektedir. Bu fuarlarda merdiven altı diye tabir ettiğimiz üreticilerin ürünleri fiyat avantajları sebebiyle eczacılar tarafından satın alınmaktadır. Çok çarpıcı bir örnek vermek isterim, bu fuarlarda 2 liralık balık yağları eczacılara sunuldu. Bu noktada eczacının yani eczacılık eğitimi almış birinin bu durumu sorgulaması beklenir, ama ne yazık ki eczacılarımız 2 liralık bir balık yağı ürününün içinde ne olduğunu sorgulamadan eczanelerine tedarik ettiler. Bu merdiven altı ürünler bir süre sonra hem halkın sağlığını tehdit etmeye hem de pazara ciddi zararlar vermeye başladı. Bu konuyla ilgili çok canlı bir örnek vermek isterim.
Son 5 yıldır balık yağı piyasasının rakamları şu şekildedir; 2011 yılı 800.299 kutu, 2012 yılı 1.327.963 kutu, 2013 yılı 1.397.074 kutu, 2014 yılı 1.338.353 kutu, 2015 yılı ise şu an itibarıyla 601.725 kurudur ve yıl sonunda 1 milyon kutunun altında olacaktır diye tahmin ediyorum.
5 yıldır yükselen balık yağı piyasası 2015’te düşmüştür ve bu gidişle daha da düşecektir. Balık yağı piyasası 2011–2014 yılları arası neden yükseldi? Çünkü biz ve bizim gibi birkaç firma yerli ve ithal kaliteli balık yağı ürünlerini piyasaya sundu. Berko İlaç kaliteli ve orijinal ambalajlı ürünleriyle pazarı geliştirdi ve büyüttü. Peki, 2015 yılında balık yağı piyasası neden düşmüştür? Bu fuarlarda eczacıların tedarik ettiği kalitesiz ürünler sebebiyle; halk bir kere kullandıktan sonra fayda görmediği için tekrar ürünü almamıştır ve bu durum pazarı olumsuz yönde etkilemiştir” şeklinde konuştu.
OTC YASASI ÇIKMALI
İlaç sektörünün OTC alanına yaklaşımına da değinen Beran, “OTC ürünlerine olan talebin farkına varan ilaç firmaları, OTC yasasını çıkması için gayret gösterip ciddi OTC üretimine geçmek yerine piyasadaki gibi ürünler üretip pazara girmeye başladılar. Kaliteli koşullarda üretim gerçekleştirdiler, ama OTC yasası ve düzenlenmiş bir pazar olmadığı için bugün büyük firmalar yer altı imalatlarıyla rekabet eder pozisyona düştüler.
Bunun yerine OTC yasasının çıkması için çabalayarak pazarın kalitesini kontrol altına almaları gerekirdi. Diğer önemli bir konu ise sektöründeki bazı firmaların çalışma yöntemlerinin etik olmayışıdır. Bu firmalar kalitesiz ürün üretmelerinin yanı sıra rakiplerinin ürünlerini aslı olmayan karalayıcı söylemlerle kötüleyerek kalitesiz satış yaklaşımları sergilemekteler. Bu durum da pazarın olumsuz yönde etkilenmesine ve küçülmesine sebep oluyor.” şeklinde sözlerine devam etti.