Yakın zamanda vizyonda olan ve bateride ustalaşma mücadelesi içinde olan bir gencin hikayesini anlatan Damien Chazelle’in yönettiği “Whiplash” ile birlikte müzik pek çok kişi için yeniden bir ilgi odağı haline geldi. Belki de bu kişilerin çoğu için hayatlarındaki eksiklik müzik ile ilgili bir hobi ile giderilebilirdi. Ama nereden başlamak gerek?
Kord Vokal maceramızda neredeyse her konserden sonra ve nerede olursa olsun konser verdikten sonra birkaç kişi yanımıza gelir, bir enstrüman çaldıklarını veya şarkı söylemeyi çok sevdiklerini ifade ederler. Genellikle de konuşmanın sonu gruba nasıl girerim sorusu ile gelir. Takdir edildiğini duymak elbette hepimizi çok mutlu kılar ama aynı anda ihtiyacımız olmadığı için bu teklifleri geri çevirmek bizi de karşımızdakinin de içini burkar. Sonrasında aramızda hep şunu konuşuruz: Müzik yapmak isteyen bu kadar insan varken, neden bir araya gelip beraber müzik yapıp bu işin keyfini paylaşmazlar?
İşte tam da bu nedenle bu ayki yazımı bir müzik grubu kurmak üzerine paylaşmak istedim. Kendi tecrübemiz ışığında bir müzik grubu kurarken dikkat edilmesi gereken konulara değinmek istedim. Bir müzik grubu kurarken, aslında en önemli faktör arkadaş olmak ve arkadaşlık kurabileceğiniz kişiler arasından seçim yapmak. Zira bu süreç bazen sıkıntılı olabiliyor. Daha repertuar seçiminde sıkıntı yaşamanız söz konusu olabilir. Bu noktada her zaman aynı beğenilere sahip olmanız mümkün olmayabilir. Ama en azından birbirinizin seçimlerine saygı göstermeniz gerekir. Konuşurken veya tartışırken, grup üyelerinin karşılıklı olarak kırılması, grupta onarılması zor olan çatlaklara neden olabilir ve bu da grubunuzun, dolayısıyla hobinizin istenmeyen bir anda bitmesine neden olabilir.

Kord Vokal’in ‑eğer öyle tanımlayabilirsek- başarısının altında yatan faktörlerden bir diğeri çalışmak. Biz kurulduğumuz günden bu yana her hafta en az bir kez düzenli olarak çalışıyoruz. Bunu aksatmamaya özen gösteriyoruz. Yapmayı sevdiğimiz diğer işlerden, hobilerden vb’den feragat ediyoruz. Hepimiz üzerimizde olan görevi bir adım öteye taşımak için daha fazla çaba sarf ediyoruz. Yetersiz kaldığımızı hissettiğimiz noktalarda profesyonellerden yardım alıyoruz. Grup kurulduğunda sadece beraber müzik yapmak için kurulmuştu. Yani biz beraber eğlenerek bir şeyler üretmek ve güzel zaman geçirmek adına bir araya gelmiştik. Konser fikri daha sonra doğdu ve gelişti. Konserler her seferinde bir öncekinden daha fazla ilgi görünce devam etmeye karar verdik. Yani aslında hedef noktamız konser vermek değildi, hobimizi geliştirmekti. Yeni grup kuran veya kurmak isteyen arkadaşlar, bu işi stüdyo kiralayarak yapabilirler. Tünel civarında benzer stüdyo sayısı hiç de azımsanacak kadar fazla. Sizin şehrinizde veya bölgenizde de böyle stüdyolar vardır. Genellikle kiralar saatlik 30–40 lira civarında. Henüz bir enstrüman almadıysanız, onları da kiralama şansınız var bu stüdyolarda. Bateriler de genelde mevcut.

Müzik gruplarında bir lider olmasının da yararlı olduğu kanısındayım. Elbette grup içinde karar verilirken herkesin fikri önemli ve kararlar tartışılarak verilmeli. Ama tıp konusunda da hep bu örneği verdiğimiz gibi her gruba bir orkestra şefi seçilmesi şart. Herkesin kendi kafasında göre iş yapması beraberinde kaos doğmasına neden oluyor. Lider dediğim zaman sadece karar mekanizması olarak düşünmek yetersiz bir tanımlama olur. Bu lider şefliğin yanı sıra bütün organizasyonu da üstlenmeli. Bunun içinde herkesin aranması, provaların ayarlanması, konser mekanlarını ziyaret ve mekan sahipleri ile bağlantıları kurma veya en azından başlangıç için stüdyoların ayarlanması gibi pek çok kişinin yapmayı istemeyeceği ve zaman ayırmak istemeyeceği işler yer almakta. Bu konuda biz Kord Vokal olarak şanslı olduğumuzu hissediyoruz.
Bu yazıyı okuyanlar arasında elbette benden daha fazla tecrübesi ve bilgi birikimi olan kardeşlerim veya ağabeylerim vardır. Ben kendi tecrübemiz doğrultusunda, bu yolda başarıya götürdüğüne inandığım üç konuya değinmek istedim. Bir yararı olursa mutlu olurum.
Sağlıcakla ve müzikle kalın….