
ÜROLOJİ / TEMMUZ 2016
Çevremizdeki her 5 kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Kadınların fiziksel ve sosyal hayatını önemli ölçüde etkileyen bu hastalıkla ilgili bilinenlerin çok az ya da yanlış olması ise etkisini 10 kata kadar çıkarabiliyor.
2003 yılından bu yana işlevsel üroloji ve kadın ürolojisinde çalışmalar yapan Kontinans Derneği, kadınların bilinç düzeyini artırmak için Pembe Tuvalet Projesi’ni hayata geçirdi. İstanbul’dan başlayan projenin bilgilendirme aracı “Pembe WC Bus”, toplam 17 ilden geçerek İzmir, Antalya, Konya, Adana, Gaziantep, Samsun, Eskişehir, Ankara ve Edirne’deki duraklarında 3 bin kadına ulaştı.
Pembe Tuvalet Projesi’nin sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırmanın çok yaygın ve ciddi bir hastalık olduğuna ancak kadınların yeterince önemsemediğine dikkat çekti: “Sanılanın aksine Türkiye’de kadınların idrar kaçırma sıklığı erkeklere nazaran 4 kat daha fazla. Her beş kadından birinin de bu hastalığa sahip olması ne denli ciddi olduğunun bir göstergesi. Menopozdaki kadınların yüzde 50’si, doğurganlık çağındaki kadınların ise yüzde 30’u değişik derecelere idrar kaçırıyor. İdrar kaçıran kadınların yüzde 80’ine yakını bu durumu yaşlanma ve doğum yapmanın doğal bir sonucu olarak görüyor. Gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında hastanın istemeden idrar kaçırması da kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli.”
HASTALIK OLDUĞUNU BİLMİYORLAR
Tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, idrar kaçırmaktan utanma duygusunun doktora gidilmesini engellediğini belirten Demirkesen, Pembe WC Bus ile Türkiye çapında kadınlara ulaşma imkanına sahip olduklarını söyledi: “İstanbul’dan Gaziantep’e uzanan eğitimlerimize katılan kadınların yaşları 30 ve 80 arasında değişiyor. Sıklıkla görülen şikâyetleri ise stres tip idrar kaçırma ve sıkışma tip idrar kaçırmanın beraber olduğu durum. Kadınların sosyal hayatlarını negatif yönde etkileyen bu hastalık, yeterince önemsenmiyor ve çoğu kendi kendine çözmeye çalışıyor. Kadın idrar kaçırma polikliniği ve kadın ürolojisi ile ilgilenen ürologların olduğu dahi bilinmiyor. Pembe WC Bus, bu amaçla yola çıktı ve 3 bin kadına idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğu konusunda bilgiler verdi.”