Türk Tıbbi Onkoloji Derneğinin, “Tak Bi Mavi Kravat, Prostat Kanserine Dikkat!” sloganıyla prostat kanserine dikkat çekmek için iki yıldır Astellas İlaç Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla yürüttüğü kampanya, bu yıl Covid-19 nedeniyle dijitalde devam ediyor. Tanınmış isimler yaptıkları paylaşımlarla kampanyaya destek oldu.
Geçtiğimiz yıl şehir şehir gezerek İstanbul, Ankara ve İzmir’in sembol yapılarını süsleyen mavi kravat, bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle şehirleri dolaşmaya ara vererek dijitalde yerini aldı. 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalığı Günü başlayan dijital kampanya Prostat Kanseri Farkındalığı ayı olan Eylül ayı sonuna kadar sürecek.
Kampanya için tasarlanan mavi kravat şeklindeki Instagram filtresi ile yapılan paylaşımlar oldukça ses getirdi. Kadir Çöpdemir, Can Yılmaz, Zafer Algöz, Ceyhun Yılmaz ve Anıl İlter gibi tanınmış isimler yaptıkları paylaşımlar ile kampanyaya destek verdi. Zafer Algöz ve Can Yılmaz, ayrıca “Burda Olan Burda Kalır” isimli Youtube kanallarındaki videoda da konuya yer vererek kampanya mesajlarını yinelediler.
Mavi kravat ayrıca erkekleri uyarmak için 15 Eylül günü önde gelen haber ve spor sitelerinde okuyucuları karşılayarak Türk Tıbbi Onkoloji Derneğinin prostat kanseri hakkında önemli bilgiler paylaştığı sayfasına yönlendirdi. Kanser hasta ve hasta yakınlarına destek olmak amacı ile kurulmuş Kanser Savaşçıları Derneği de prostat kanseri hakkında yapacağı canlı yayınlar ve sosyal medya paylaşımları ile kampanyaya destek verecek.
40 yaş üstü erkekler senede bir kez kontrollerini yaptırmalı
Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinde yaş ilerledikçe risk atıyor. Uzmanlar, 40 yaş üstü erkeklerin senede bir kez mutlaka kontrollerini yapmaları gerektiğini belirtirken aile öyküsünde prostat kanseri bulunan bireylerin risk grubunda olduğunu ekliyor. Erken teşhiste tedavi başarısının %100’e ulaşabildiği bilinen prostat kanserinde, erkeklerin 40’lı yaşlardan itibaren kandan ölçülen prostat spesifik antijen (PSA) adı verilen testi yaptırarak kontrollerinde dikkatli olmaları öneriliyor.
İleri evrelerde de tedavi seçenekleri mevcut
Prostat kanseri, hastaların, 3’te 2’sinde bir belirti vermeden gelişebilirken idrar yapmada güçlük, zayıf veya kesintili idrara çıkma, gece sık idrara çıkma, kemik ağrısı gibi belirtiler ile de ortaya çıkabiliyor. Kemiklere, uzak organlara veya dokulara yayılmış̧, ileri evredeki prostat kanseri için uygulanan tedaviler de genellikle uzun süre boyunca semptomları azaltıp yaşam kalitesini iyileştirerek kanseri kontrol etmeye yardımcı olabiliyor. Uzmanlar, ileri yaşlardaki kronik hastalıklara sahip prostat kanseri hastalarında, kemoterapi dışında yeni tedavi seçenekleri de uygulanabildiğine de dikkat çekiyor.
https://www.facebook.com/takbimavikravat
https://twitter.com/takbimavikravat
https://www.instagram.com/takbimavikravat/
https://www.youtube.com/channel/UCbEsGyaHQri9vjxJQWniZgQ
Astellas Hakkında;
Japonya’nın önemli kuruluşlarından, 1894 yılında kurulan Fujisawa ile 1923’te kurulan Yamanouchi’nin birleşmesiyle 2005 yılında oluşan genç Astellas İlaç, yenilikçi ve güvenilir ürünleri ile kendini tüm dünyadaki insanların sağlığını iyileştirmeye adamıştır. Dünya ilaç sektöründe, önemli Ar-Ge ve tanıtım faaliyetlerini birleştirerek temel tedavi alanlarında öncü ve en iyi ürünleri geliştirme kararlılığını sürdürmektedir. Japonya, Kuzey Amerika, EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgesi) ve Asya/Okyanusya’daki faaliyetleri ile dünya çapında ilk 20 içinde yer alan Astellas, Türkiye’de operasyona başladığı 2008 yılından bu yana kararlı bir şekilde büyümektedir. Tüm dünyada 17.200’den fazla çalışanı bulunan Astellas, Türkiye’de Organ Nakli, Üroloji, Enfeksiyon ve Onkoloji alanlarında tedavi seçenekleri sunmaktadır. Uzmanlaştığı tedavi alanlarındaki tüm mevcut ve yenilikçi ürünlerini, Türkiye’deki hastaların erişimine sunmayı hedeflemekte ve bunun için çalışmalarını yoğun olarak sürdürmektedir.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Hakkında;
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği 1997 yılında 7 kurucu üye (Bülent Berkarda, Metin Aran, Haluk Onat, Süheyla Serdengeçti, Necdet Üskent, Erkan Topuz ve Evin Büyükünal) tarafından kurulmuştur. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, üyeleri yalnızca Tababet Uzmanlık Tüzüğü’nde belirtilen “Tıbbi Onkoloji Uzmanı” unvanına sahip uzmanlar ve uzmanlık eğitimi gören kişiler olan, bu konuda yurt dışı muhatapları ile karşılıklı ilişki kuran, bu alanda Türkiye’deki uzmanların haklarını koruyan, eğitimi düzenleyen ve denetimini sağlayan bir dernek olarak ve bu doğrultuda mezuniyet sonrası kurs, toplantı ve kongreleri düzenlemek amacıyla çalışmaktadır.