
KONJONKTİVİT / MAYIS 2016
Göz küresinin dışını ve göz kapaklarının iç kısmını kaplayan konjuktiva olarak adlandırılan yapıda meydana gelen alerjik kökenli iltihabi bir hastalık olan konjonktivit hakkında Medicana Sivas Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Ayşe Tel Kaplan, “Mevsimsel veya yıl boyu devam eden konjonktivit günlük hayatı zorlaştırdığı gibi yaşam kalitesini de düşürüyor” diyor.
Göz enfeksiyonunun yüzde %70’inin bakteri, %25’inin virüs kaynaklı olduğunu ifade eden Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan güneş ışığından kaynaklanan göz kuruluğu, göze kimyasal madde sıçraması, alerjik reaksiyon, toz, kıl, kumun göze temas etmesi, sigara dumanının konjonktivite yol açabileceğini belirtti. Konjonktivitin bir bakteri veya virüsten kaynaklanabileceği gibi alerjik reaksiyon veya yeni doğanlarda gözyaşı kanalının tam olarak açılmaması sebebiyle de oluşabileceğini ifade eden Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, bahar nezlesi olarak bilinen vernal konjonktivit ve atopik keratokonjunktivitin hastanın görmesini ve göz küresinin ön yapısını bozabileceğinin altını çizdi.
ÇEŞİTLİ FAKTÖRLER TETİKLİYOR
Op. Dr. Kaplan, bahar aylarında etrafta uçuşan polenlerin, sıcak havalarda serinlemek için tüketilen içeceklerin içindeki boyalı maddelerin, koruyucu madde içeren konserve, sosis, salam, ketçap, yumurta, çikolata, çilek, kabuklu deniz ürünlerinin konjonktivite sebep olabileceğini belirterek, alerjik bünyeye sahip kişilere uyarıda bulundu.
Özellikle polen ve bahar mevsiminin getirdiği diğer faktörlerden kaynaklanan alerjik konjonktivitin iki taraflı göz yaşarması, gözde kaşıntı, yanma hissi, kızarıklık gibi şikayetlerle kendini hissettirdiğini ifade eden Kaplan, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık bulgularının da şikayetlere eşlik edebileceği bilgisini verdi. Göz sağlığının önemini vurgulayan Kaplan, bu tip şikayetlerin hafife alınmaması ve uzman hekime başvurulması gerektiği konusunda uyardı.
TEDAVİ İÇİN KAYNAĞINI BULMAK ŞART
Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, alerjik göz rahatsızlıkları tedavisi için muhakkak muayene ve laboratuar incelemeleri yapılması gerektiğini ve kaynağın iyi belirlenmesinin tedavide başarı için şart olduğunu vurguladı. Ayrıca alerjiye sebep olan maddenin tespiti sonrasında bu maddeden uzak durulmasını tavsiye eden Kaplan, “Gözdeki şikayetlerin giderilmesi için soğuk uygulama, suni göz yaşı ilaçları kullanılabilir. Tedavi esnasında antihistaminik, damarları büzen, iltihap giderici, kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duyulur” dedi. Kaplan ayrıca, alerjik konjonktivit şikayeti olanların sık sık gözlerini kaşımasından dolayı kornea incelmesi yaşayabileceğini ve tedavi edilmezse bu durumun kalıcı görme kusurları ile sonuçlanabileceği konusunda uyardı.