
KOAH / ARALIK 2015
Türkiye’de 40 yaş üzeri her 5 kişiden birinde görülen KOAH, daha iyi ilaçlar ve etkin kontrol programları sayesinde artık, “tedavi edilemez, geri döndürülemez” bir hastalık olmaktan çıkıp, “kısmen geri döndürülebilir” kategorisine girdi. Oysa ülkemizde KOAH hastalarının yarısından azı tedavi görüyor ve tüm hastaların sadece yüzde 10’u doktor takibinde bulunuyor.
Dünya KOAH günü kapsamında açıklama yapan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, Türkiye’de 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1’inin KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastası olduğunu ifade etti. Hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini olumsuz etkileyen KOAH’ın, uygun tedavi ile kontrol altına alınabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Çuhadaroğlu hastaların sigarayı bırakarak, düzenli egzersiz yaparak, doğru beslenerek, nefes egzersizleri yaparak ve doktorlarına sürekli danışarak yaşamlarını kolaylaştırabileceklerini belirtti.
HASTANIN YAŞAM KALİTESİ ARTIRILABİLİR
KOAH’ın dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkilediğini belirten Prof. Dr. Çuhadaroğlu, hastalıkla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Türkiye’de, her 10 KOAH hastasının 8’inde nefes darlığı görülmektedir. Nefes darlığı, KOAH hastalarının ve hasta yakınlarının yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkiler. Nefes darlığı, hastalığın erken dönemlerinde merdiven çıkmak, ağır işler yapmak, ev işi yapmak gibi daha ağır güç gerektiren durumlarda ortaya çıkarken, hastalık ilerledikçe yürümek, evin içinde hareket etmek, basit işler yapmak gibi hafif güç gerektiren durumlarda, hatta otururken, istirahat ederken bile görülebilir.
Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, hastalığın yeterince iyi bilinmemesi, ilk evrede hastalığın sessiz seyretmesi ve belirtilerin önemsenmemesi erken tanı konmasını engellemektedir. Bunun sonucu olarak hastalık; hasta, hasta yakını ve toplum için daha ciddi boyutlara ulaşmakta, hasta ve hasta yakınının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Uygun tedavi yöntemleri ile KOAH kontrol altına alınabilir, hastaların günlük işlerini yapmaları sağlanabilir, hasta ve hasta yakınlarının yaşam kaliteleri arttırılabilir. KOAH hastalarının yaşamını kolaylaştırabilecek 5 küçük adımı şöyle özetleyebiliriz:
• Sigarayı bırak
• Düzenli egzersiz yap
• Doğru beslen
• Nefes egzersizleri yap
• Doktoruna danış
HEKİMLER GÖZARDI ETMEMELİ
KOAH tedavisinde yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi veren Çuhadaroğlu, “Eskiden sadece acile gelen hastalara verebildiğimiz ilaçlar vardı. Bugünse sabah bir adet kullanılabilecek ilaçlarımız mevcut. Bu da tedaviyi son derece olumlu etkiliyor” dedi. Tanı alanların yarıya yakınının tedavi gördüğünü, doktor takibinde olanların sadece yüzde 10 olduğunu belirten Çuhadaroğlu, “Hekimlerin, birinci ve ikinci basamaklarda hastalığı gözardı etmeyip tanı koyması gerekiyor. KOAH artık ‘kısmen geri döndürülebilir’ bir hastalık. İlaç tedavisi ve rehabilitasyondan sonra solunum testlerinde geri dönüşler görüyoruz. Daha iyi ilaç, daha iyi kontrol programları, karbonhidrattan fakir diyetler ile artık KOAH’ın kısmen de olsa geri döndürülebilir bir hastalık olduğunu bilmeliyiz” diye konuştu.