
KANSER / NİSAN 2016
Kamuoyunda kansere yol açan kimyasalların, insanların önüne sürekli korkutucu bir hedef olarak konulduğuna işaret eden Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Gıdalardaki kimyasalların denetimine, gıdaların saklama koşullarına uygun olup olmadığına bakmadan, doğru plastiğin doğru gıda ile buluşmasını sağlamak yerine insanları kimyasallardan uzak tutmanın çok yanlış olduğunu düşünüyorum” dedi. 2010 yılından sonra ortalama yaş süresinin 70’i bulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özdoğan, “Bunda doğru kullanılan kimyasalların etkisi inkar edilemez. Kimyasallar düşman değil dostumuz olabilir. Burada önemli olan karşı karşıya kalınan dozdur. Kimyasal, ancak doğru yönetilmediğinde ve gerekli olan doz aşıldığında vücut için zararlı olacaktır “ diye konuştu.
ORGANİK TARIM DAHA SAĞLIKLI DEĞİL
Bugün organik gıda yetiştirmenin mümkün olmadığını da ileri süren Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, şunları anlattı: “Günümüzde, iyi tarım uygulamaları ile organik tarım kıyaslandığında, birbirine sağlık açısından üstünlük sağlayan bir veri bulunmuyor. Organik ürünleri toprak altında ya da üstünde yetiştirmek için minerale, özel bitkilere ve organizmayla mücadeleye ihtiyacınız var. Bunlar olmadan yetiştirmek neredeyse imkansız. İyi tarım uygulamalarının uluslararası tanımı, sebze ve meyvede kimyasal kalıntı, böcek ilacı ve fiziksel kalıntının olmamasıdır. Bunun yanında; yetiştirilme sırasında insana ve bulunduğu çevreye zarar vermeyen bir üretim tarzıyla yetiştirilmesi de önemli. Bu nedenle amaç, insanların önüne çok daha pahalı ve ulaşımı zor ürünler yerine, herkesin ulaşabileceği sağlıklı ürünler getirmek olmalıdır. Meyve ve sebzeye karşı oluşabilecek önyargı, bu ürünler yerine karbonhidrat ve et tüketimini artırmakta, bu da önemli sağlık sorunlarına zemin hazırlamaktadır.”
KANSERİN SEBEBİ ÇOCUKLUKTA KÖTÜ BESLENME
Çocukluk çağından itibaren hamburger, cips, gazlandırılmış içecekler ve hazır gıdaların yoğun bir şekilde tüketiminin gençlik dönemindeki kanser vakalarında önemli bir artışa neden olduğunu vurgulayan Özdoğan, “Özellikle 5 yaşından itibaren sağlıksız beslenen çocuklar 20–25 yaşlarına geldiklerinde önemli sağlık sorunları yaşamakta, hatta 20’li yaşlarında mide ve bağırsak sistemlerinde meydana gelen kanserlerle karşılaşmaktadır. Çocukluk çağında sıklıkla görülmeye başlayan kabızlıkta dikkatli olunmalı ve yemek alışkanlıkları tekrar gözden geçirilmelidir. Bu nedenle ailelerin, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırabilmeleri için evde yemek yeme kültürünü küçük yaşlardan itibaren onlara aşılamaları, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri için gerekli şartları sağlamaları, beslenme şekilleri ile onlara örnek olmaları çok önemlidir.”