
Halk arasındaki adıyla “kıl dönmesi”, bilimsel adıyla ‘Pilonidal Sinüs’ hastalığı, Türk toplumunda özellikle genç yaş grubunda ve erkeklerde en sık görülen rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Medical Park Bahçelievler Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Adem Dervişoğlu, kıl dönmesinin en sık kuyruk sokumunda olmakla birlikte, göbek, yüz, kasık bölgesi ve koltuk altında da oluşabildiğini söyledi. Erkeklerde görülme olasılığının daha yüksek olmasına rağmen, son yıllarda kadınlarda da sıkça rastladıklarını anlatan Dervişoğlu, “Ülkemizde genç erkeklerde % 10 oranında görülen bu sorunun erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre 3 kat daha fazladır. Son yıllarda kadınlarda sık rastlanan bir sorun haline gelen kıl dönmesinin görülme yüzdesi 45 yaşından sonra azalmaktadır” dedi.
KIL DÖNMESİ NASIL OLUŞUR?
Geçmişte doğuştan olduğu düşünülse de, artık sonradan ortaya çıkan bir hastalık olduğu kabul ediliyor. Kıl köklerinin dönmesine zemin hazırlayan üç faktör vardır; bölgenin kıllı olması, cildin hassasiyeti ve kıl dönmesi için yeterli travma ve kuvvetin oluşması. Kuyruk sokumu da; dökülen kılların kapalı ortam nedeniyle yuvalanabilmesi, iki kaba et arasındaki olukta cildin incelmesi, kuyruk kemiğinin baskısı nedeniyle en sık görülen bölgedir.
RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
- Derin intergluteal oluk (derin kuyruk sokumu),
- Tüylü genç erişkinler,
- Şişmanlık,
- İşi gereği uzun süre oturma sonucu bası ve sürtünme,
- Yetersiz kişisel bakım,
- Aşırı terleme,
- Vücudun diğer bölgelerinde kıl kökü iltihabı
BELİRTİLERİ YAKALAMAK ERKEN TANI İÇİN ŞART
Hastalık bazen kendini şikayet oluşturmadan tek bir sinüs, bazen akut abse, bazen de kronik akıntı olarak belli eder. Hastalarda kuyruk sokumunda küçük şişlikler, kaşıntı, kıllı veya kılsız delikler ve bu deliklerden kokulu veya kokusuz kan ve akıntı gelmesi şikayetleri olabilir. Hastaların bir bölümü kuyruk sokumunda şiddetli ağrı ve kızarıklık ile (pilonidal abse) başvururlar. Absenin boşaltılmasını takiben, tekrar oluşumunu önlemek için hastalar ameliyat olmalıdır.