GÜNCEL / MART 2016
Kan kanserlerinin tedavisindeki güncel gelişmeler ve araştırma sonuçları sempozyumda tartışıldı. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve Amerikan Hastanesi doktorları Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu ve Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Prof. Dr. Brian Durie ve Uluslararası Miyelom Vakfı Başkanı Susie Novis bu seneye damgasını vuran yeni tedavilerle ilgili en güncel bilgileri paylaştı. Basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Ferhanoğlu, kan kanserleri tedavisinde suskun bağışıklık sistemini harekete geçiren, kansere karşı kişinin kendi bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser hücrelerinin ölümünü programlayan tedavilerin ön plana çıktığını belirtti.
YENİ AJANLAR UMUT VERİYOR
Kanserle mücadelede bağışıklık sisteminin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Çetiner, “Yeni geliştirilen immuno-terapik bir ajan, kanser hücrelerinin bu şekilde saklanmasını önlüyor. Böylece bağışıklık sistemi hücreleri bularak, yok edebiliyor” dedi.
Prof. Dr. Ferhanoğlu ise lenfomaların beşte birini oluşturan Hodgin lenfoma olgularının tedavisinde bu ajanın umut vaat ettiğini şöyle dile getirdi: “İmmun suskunluğu önleyen bu ilacın, çoklu tedaviye dirençli, kemik iliği naklinden sonra hastalığı nükseden lenfomalarda yüzde 87 oranında yanıt vermesi, tedavisi güç olan dirençli hasta grubu için önemli bir umut yarattı.”
KANSERİ ÖLÜMSÜZ YAPAN GENİ ORTADAN KALDIRIYOR
Diğer taraftan uzmanlar, geçen yılın sonunda ilk defa kanser hücrelerinin ölümünü programlayan bir molekül için klinik çalışmalara başlandığını vurguladı. Prof. Dr. Çetiner, “Her hücre çoğalır, farklılaşır ve ölür. Ancak kanser hücreleri genetik bir farklılık sebebiyle yaşlanmasına rağmen ölmüyor ve çoğalmaya devam ediyor. İşte bu molekül, kanser hücrelerinin ölümsüz olmasına neden olan bu geni ortadan kaldırıyor ve kanser hücrelerinin ölmelerini sağlıyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ferhanoğlu, tedaviye dirençli olgularda bu molekülün büyük fayda sağlayabileceğini şöyle anlattı: “Kemoterapi dışı kanser hücrelerini öldüren bu ilk akıllı molekülle ilgili yapılan çalışmalarda tedaviye yanıt yüzde 75’lere ulaşıyor.”
BİR AYDA 3 İLAÇ ONAYLANDI
Toplantıda kemik iliği kanseri olarak bilinen multiple miyelom hastalığının tedavisiyle ilgili güncel gelişmeleri anlatan Prof. Dr. Brian Durie ise geçen yılın miyelom açısından çok önemli olduğunu dile getirdi: “Geçen Kasım’da FDA (ABD İlaç ve Gıda Dairesi) tam 3 moleküle onay verdi. Sanıyorum daha önce hiç bir kanser türü için bir ay içinde 3 ilaç birden onay almamıştı.” Hastalıkla mücadelede yeni ilaçların devreye girmesiyle, tedavi standartlarının da yeniden değerlendirildiğini belirten Dr. Durie, tedaviye karar verirken, doktorun kendi deneyimlerinin, ilaçlarla ilgili çalışma sonuçlarının ve hastaların tercihlerinin çok önemli olduğunu da ekledi.
Uluslararası Miyelom Vakfı Başkanı Susie Novis ise tedavi kararında artık hastaların da söz sahibi olması gerektiğini vurguladı.