
PIY / NİSAN 2016
Bağışıklık sistemi yetersizliklerinden ve yüksek oranda akraba evliliklerinden kaynaklanan hatalı genlerin neden olduğu Primer İmmün Yetmezlikler (PIY) hastalıkları tüm detaylarıyla Klinik İmmünoloji Kongresi’nde ele alındı. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Klinik İmmünoloji Kongresi’nin temel konusu, “Kombine İmmün Yetmezlikler” olarak belirlendi.
Klinik İmmünoloji Derneği tarafından gerçekleştirilen kongrede akraba evliliklerinin sık yaşandığı ülkemizde görülme sıklığı Avrupa ve ABD’ye kıyasla 5 kat daha fazla olan PIY hastalıklarına farkındalığın artırılmasının önemi vurgulandı. PIY hastası ve İmmün Yetmezlik Derneği Başkanı Selcan Kaya, bir diğer PIY hastası olan Dr. Gökçen Gözübatık, İmmün Yetmezliği hastalığının süreci, yaşananlar ve farkındalığının önemine dikkat çekti. Kongrede, sağlık ekonomisi ve politikası, sağlığa bağlı yaşam kalitesi ile sağlık çıktıları ölçüm ve değerlendirme alanında profesör ünvanını alan Dr. Simten Malhan, diğer oturum konuşmacıları Dr. K. Aydan İkincioğulları ve Dr. Deniz Acıcan ile birlikte Primer İmmun Yetmezlik konusundaki maliyet çalışmaları paylaşıldı.
PIY’LI BEBEKLERİN ÜÇTE BİRİ TANI ALIYOR
İlk kez 1952’de Colonel Ogden Bruton isimli çocuk doktoru tarafından tanımlanan ve son 60 yılda 300’den fazla hastalık tablosuna neden olan PIY sorunu, immün sistemin yetersiz kalmasıyla bebeklerin sık rahatsızlanmasına neden olurken, gelişimlerini engelliyor. Bunun yanı sıra bebeklerin bir yaşına ulaşmadan ölümlerine bile neden olabiliyor. Türkiye’de her yıl 130’a yakın doğan ağır kombine immün yetmezlikli bebeklerin sadece üçte biri tanı alarak tedavi şansı buluyor. Bu hastalıkların ortak noktası ise, bebeklerin sık rahatsızlanması. Bebeklerde, vücudu savunmakla görevli immün sistem yetersiz olduğundan, mikroplar yani bakteri, mantar, virüs, parazitler tekrar tekrar ve ağır seyirli enfeksiyonlara yol açıyor. Bunun sonucu olarak bebekler gelişemiyor, kilo alamıyor ve yaşıtları gibi büyüyemiyor. Hastalık sadece bebek ve çocuklarda değil, yetişkin yaşlardaki insanlarda da ortaya çıkabiliyor. Çocuk nüfusunun yoğunluğu, aile başına düşen çocuk sayısının yüksek olması da ülkemizde bu ve benzeri kalıtsal hastalıkların ortaya çıkışı için risk oluşturuyor. Henüz fark edilmemiş toplum sağlığı sorunlarından biri olarak ortaya çıkan PIY, ülkemiz için taşıdığı sosyokültürel özellikler nedeniyle ciddi bir risk oluşturuyor.
HEKİMLER FARKINDA OLMALI
PIY ile savaşan Klinik İmmünoloji Derneği; PIY hastalıklarının ülkemizde sık görülen erken tanı ve tedavi sağlanmadığında yüksek morbidite ve mortaliteye sebebiyet veren hastalıklar olduğuna dikkat çekiyor. Dernek, ülkemizde bu hastalıkların gerçek sıklığının belirlenmesi, erken tanının hedeflenmesi, tanı ve tedavi yaklaşımlarının standardize edilmesi ve bu hastalıkların yeni doğan tarama programları içinde yer almasının sağlanması için bu yıl ikinci kez kongreyi düzenledi.
Ülkemizde 35–40 Pediatrik İmmünoloji uzmanı ve bu hastaları takip eden yaklaşık 45 merkez bulunduğunu belirten dernek yönetimi, bu merkezlerde büyük özveri ile hastalar için tanı ve tedavi olanakları sağlanmaya çalışıldığını ancak ne yazık ki kaynakların istenilen ölçüde ve yeterli düzeyde olmadığını dile getiriyor. Toplumda, hekimler ve sağlık çalışanları arasında bu hastalıkların farkındalık düzeyini artıracak ve yüksek şüphe indeksi oluşturacak şekilde eğitime yer verilmesinin altını çizen Klinik İmmünoloji Derneği, toplum, aile planlaması uygulamalarının desteklenmesi ve akraba evliliklerinin bu olası kötü sonuçları bakımından bilgilendirilmesine öncelik verilmesi amacıyla ülkemizin sağlık politikasını belirleyen resmi kurum ve gönüllü kuruluşların programlarında öncelikli olarak yer alması için çalışmalarını sürdürüyor.