
KANSER / KASIM 2015
İleri kanser vakalarında kullanılan HİPEK yöntemi, hastalara 5 ila 10 yıl arasında yaşam olanağı sağlıyor. Türkiye’de bu yöntemi uygulayabilen 10 merkez bulunmasına rağmen hekimler, hastalar ve hasta yakınları tarafından bilinmediği için birçok hasta kaybediliyor. Agresif cerrahi ile birlikte uygulanan sıcak kemoterapi İstanbul’da düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.
Medical Park Hastaneler Grubu’nun İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’yle ortak düzenlediği HİPEK toplantısında, sıcak kemoterapinin hem dünyada hem de ülkemizde giderek yaygınlaşan bir yöntem olduğu vurgulandı. Toplantıda en sık kadınlarda over (yumurtalık), kalın bağırsak (kolon-rektum), mide, apendiks ve son dönemde de pankreas kanserlerinde kullanılmaya başlanan HİPEK tedavisindeki yenilikler paylaşıldı. Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Topgül ise kanserle mücadelenin bir bilimsel savaş olduğuna işaret ederek son yıllarda bu yolda büyük adımlar atılsa da henüz istenen sonuca ulaşılamadığını söyledi.
HİPEK TEDAVİSİNDE BİLİNÇ OLUŞMALI
Sıcak kemoterapi uygulamasının kanserle savaşta atılan büyük adımlardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Topgül, tedavinin önemini şöyle anlattı: “Bazı kanserlerin karın içine yayılıp periton zarını tuttuğu ileri evrelerde klasik damar içine verilen kanser ilaçlarıyla tedavide (kemoterapi) istenen yanıt alınamaz. Kemoterapiye rağmen hastalık ilerler ve beklenenden hızlı bir şekilde hasta kaybedilir. Karın içi sıcak kemoterapi tedavisi bu noktada devreye girer. Son yıllarda sitoredüktif cerrahi ve sıcak kemoterapi (HİPEK) hem dünyada hem de ülkemizde kabul gören bir tedavi yöntemi olarak giderek yaygınlaştı. Biz bu bilimsel toplantımızda konuyu tüm yönleriyle tartışıp bilgilerimizi tazelemeyi amaçladık. Bu konuda bir bilincin oluşmasının hem ilgili hekimler hem de hastalar açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz.”
PNP’DE 10 YIL KAZANDIRIYOR
Bu tedavinin yaygın olarak bilinmemesi nedeniyle birçok hastanın kaybedildiğine dikkat çeken Topgül, “Medikal onkolojide, jinekolojik onkolojide çok sayıda hasta kemoterapi ile ilerlemeye çalışıyor. Oysa peritona yayılmış kanserli hastalarda tek başına sistematik kemoterapi yeterli olmuyor. Tam bir tümör temizliği içeren, ciddi ve ağır bir cerrahi müdahale ve ardından sıcak kemoterapi işlemi ile birçok hastada ömrü uzatmayı başarıyoruz. PNP’de yaşam süresi 10 yıla kadar uzuyabiliyor” diye konuştu.
HER KANSER HASTASINA UYGULANAMIYOR
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selman Sökmen ise sitoredüktif cerrahi ve HİPEK’in mantığı, kime ve nasıl uygulanması gerektiği hakkında bilgileri aktardı. Bu tedavinin her kanser olgusuna uygulanmadığını ve başarılı sonuçların uygun hasta seçimiyle mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sökmen, zor cerrahi uygulamalarından örnekler verdi.

YUNAN HEKİM DENEYİMLERİNİ AKTARDI
Toplantının Yunan konuşmacısı ve bu konuda uluslararası deneyimi olan Surgery Metaxa Cancer Hospital’de görevli Dr. John Spiliotis, özellikle over ve kolon kanserli periton karsinomatozlu hastalarda tedavi sonuçları ve literatür bilgilerini kendi deneyimleriyle birlikte paylaştı. Sıcak kemoterapi yönteminin bu grup hastalardaki etkinliğini vurguladı. Dr. Spiliotis, “3−6 ay içinde hayatını kaybetmesi beklenen hastalarda bu tedavi ile yüzde 25 oranında hayatta kalım, 5 yıl ortalama yaşam sağlanabilir. Aksi halde bu hastalar kaybedilir” dedi. HİPEK’in Yunanistan’da 2, Türkiye’de ise 10 merkezde yapılabildiğine dikkat çeken Spiliotis, “Fransa’da 35, İtalya’da 30, Almanya’da 20 ama İngiltere’de sadece 3 merkez bulunuyor. Bunun nedeni bu konuda eğitim almış cerrahları bulmanın çok zor olması. 10 saatten fazla süren uzun bir operasyon olduğu için gönüllü bulmak çok zor. Türkiye bu alanda çok iyi sonuçlar alıyor” diye konuştu.