NİSAN 2016
Hindistan’ın 31 kilometre güneyinde, Hint Okyanusu’nda bulunan bir ada ülkesi olan Sri Lanka, 1972’den önce Seylan olarak bilinirdi.
21 milyon kişi yaşadığı ülkede, hükümet güçleri ile “Tamil Kaplanları” arasındaki iç savaş 1983’den beri sürmektedir.
Doğal kaynakları arasında kireç taşı, grafit, mineral kumlar, cevherler, fosfatlar, kil ve hidro enerji yer alır.
Ülkede gerçekleşen doğal afetlerden başta gelenleri kasırga ve hortumlardır.
Çay tarımında önde gelen bir ülke olan Sri Lanka’da ormansızlaştırma, erozyon, kaçak avcılık ve kentleşmenin etkisiyle tehlike altında olan yabani hayvanlar, madencilik ve artan çevre kirliliğiyle sahillerin bozulması, sanayi atıkları ve pis su akıntılarıyla kirlenen tatlısu kaynakları, artıkların yok edilmesi ve Kolombo’da hava kirliliği ülkenin çevre sorunlarını oluşturan unsurlar arasında yer alır.
1.340 kilometre sahil şeridi olan Sri Lanka, Aralık-Mart arasında tropikal ve kuzeydoğu muson yağmurlarının etkisi altında, Haziran-Ekim arasında da güneybatı muson yağmurlarının etkisi altında kalmaktadır.
Doğal kaynakları arasında kireç taşı, grafit, mineral kumlar, cevherler, fosfatlar, kil ile hidro enerji yer alan Siri Lanka, sık sık kasırga ve hortumlara maruz kalmaktadır.
Yaklaşık 22 milyon nüfusa sahip olan Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti’nde yaşayanların yüzde 69’u Budist, yüzde 8’i Müslüman, yüzde 7’si Hindu, yüzde 6’sı da Hristiyan’dır.