
Akne, ergenlik çağındaki gençlerin % 85’inde görülmekte ve sıklıkla yetişkin yaşlara kadar devam etmektedir. Başlangıç yaşı, ergenlik çağında kızlarda 10 ‑17; erkeklerde 14 ‑19’dur. Erkeklerde kadınlara göre daha şiddetlidir. Hastaların büyük bir kısmında genetik yatkınlık söz konusudur. Akne her ne kadar sağlığı tehdit eden bir durum olmasa da, görselliğin ön planda olduğu ergenlik çağındaki kişilerde ciddi psikolojik problemlere neden oluşturabilir. Tedavi edilmediği takdirde ise, kalıcı izlere neden olabilir. Emsey Hospital’dan Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Özyılmaz aknenin tedavi edilebilir bir deri hastalığı olduğuna dikkat çekerek, tedavi sürecinin uzun olması sebebiyle, etkin sonuca ulaşmak için sabırla beklenmesi gerektiğini belirtiyor.
Özyılmaz, akneyi önlemek ve iz bırakmadan tedavi etmek için yapılması gerekenleri anlattı. Cildimiz; günlük bakım olarak günde iki kez, temizleyici madde ve ılık su ile yıkanmalıdır. Yağ bazlı temizleyiciler kullanılmamalıdır. Akneli ciltler, özellikle pH değeri 5.5 olan ürünleri tercih etmelidirler. Cildi çok sık yıkamak da sivilce eğilimini artırır. Doktorunuz, en uygun temizleyiciyi seçmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Güneş çoğu kişide sivilce oluşumunu baskılarken bazılarında artırıcı etkisi olduğu görülmektedir. Solaryum da sivilce e ğilimini artırabilmektedir.
MAKYAJ NASIL YAPILMALI?
Akneli ciltler; göz makyajı, ruj ve allık kullanabilir. Fondöten ve pudranın kullanılması ise, ancak cilt tiplerine uygun olanların tercihi ile mümkündür. Özellikle fondötenin yağsız ve su bazlı olmasına ve non- komedojenik olduğunu belirten yazılar bulunmasına dikkat edilmelidir. Akneli cilde sahip erkekler, tıraş bıçağı veya elektrikli traş makineleri kullanabilirler. Ancak tıraş köpüğü seçiminde dikkatli olmalıdırlar. Sivilceler tahriş edilmeden, koparılmadan tıraş olunmalıdır.
AKNE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Akne tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır. Ancak tedavi süreci uzundur. Tedavi sürecinde yanıt 2. aydan itibaren başlar; 4–8 ay arasında devam eder. Sivilce tedavisinde etkin sonuca ulaşmak için sabırla beklemek gerekir.
- Hafif aknelerde; deriye sürülecek antibiyotikli krem, solüsyon ve jeller ile tedavi sağlanabilmektedir. Biraz kuruluk yapabileceğinden, yağsız bir nemlendirici kullanmakta fayda vardır.
- Orta şiddetli aknede, ağız yolu ile alınan antibiyotikler kullanılır. Bunlar; kıl foliküllerinde bulunan bakterilere karşı etkin olmaları sebebiyle, kızarıklık ve iltihaplanmaları azaltırlar.
- Hormonal kaynaklı aknelerde doğum kontrol hapları akneyi önemli derecede iyileştirebilir. Şiddetli aknede, ağızdan alınan isotretinoin tedavisi yapılmaktadır.
- Diğer bir seçenek olarak ise; peeling, meyve asitleri ve kimyasallarla yapılan soyma tedavilerini söyleyebiliriz. Bunlarla gözle görünür derecede başarı sağlanmaktadır. Glikolik asit, laktik asit, TCA, kimyasal peeling son yıllarda etkin şekilde bu tedavilerde rol oynamakta; özellikle akneli ciltlerde yağ kontrolü sağlamak için önerilmektedirler.
- Peeling işlemi; cildin soyularak gözeneklerin açılmasını ve temiz kalmasını sağlar, cildi yeniler. Böylece akne gelişimi engellenmiş olur. Aynı zamanda akne sonucu oluşan izlerin ve lekelerin tedavisinde de oldukça etkindir.
- Son zamanlarda aktif akne döneminde lazer tedavileri uygulanan tedavi yöntemleri arasına girmiştir.
- Akne izlerinde fraksiyonel lazer sistemleri günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.