
PEDİATRİ / EYLÜL 2016
“Okullarımızda adeta bir ‘hiperaktivite’ salgını yaşanıyor. Daha önce sadece “yaramaz” dediğimiz çocuklar şimdi tanı alıyor. Peki, her hareketli çocuk gerçekten hiperaktif mi? Burada dikkat edilecek noktaları gözden kaçırmadan hareket etmek ve gerekiyorsa bir uzmandan yardım almak gerekir” şeklinde konuşan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Psikoterapist Prof. Dr. Özgür Öner “Tanı koyduracak herhangi bir test yoktur! Tanı, deneyimli bir çocuk psikiyatristinin yaptığı görüşme ve muayene ile konulur. Anne babalar internetten indirdikleri testlerle çocuklarına tanı koyuyorlar, bu çocuğun geleceği için çok yanlış bir davranıştır” diyerek hiperaktivite şüphesi duyan ailelerin uzmanlara başvurması gerektiğini söyledi.
ÇOCUKLAR EVDE OLDUĞU İÇİN HAREKETLİLER
Prof. Dr. Öner “Şimdiki çocukların sizin çocukluğunuza göre daha hakeretli olması normaldir. Bütün günü evde geçiren bir çocuğun enerjisini atamaması daha hareketli olmasına yol açıyor. İş, güç, yoğunluk, trafik ise anne-babayı daha tahammülsüz yapıyor. Bu tahammülsüzlük ise çocukların aslında normal olan hareketliliğinin abartılı algılanmasına yol açıyor. Çocuğunuzun yaşıtlarıyla açık havada eğlenceli vakit geçirmesini sağlamak hareketliliğini kontrol altına almaya yardımcı olacaktır” dedi.
KURALLARA UYUYORSA HİPERAKTİF DEĞİLDİR
Sadece bir ortamda görülen şikayetlerin genelde o ortamdaki sorunlara bağlı olduğuna dikkat çeken Öner, “Örneğin iyi sınır konulmayan ortamlarda aşırı hareketlilik gösteren birçok çocuk, sınırların belirli olduğu durumlarda kurallara gayet iyi uyabilir. Yani evde hiç söz dinlemeyen bir çocuk okulda, kreşte, bir arkadaşının evinde kurallara uyuyorsa bu çocuğa hiperaktif diyemeyiz” şeklinde konuştu. Şikayetlerin süresinin en az 6 ay olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özgür Öner kısa süreli davranış sorunlarında başka nedenlere bakılması gerektiğini, özellikle son dönemde çocuğun hayatında olan değişiklikleri göz önünde bulundurarak karar vermenin daha doğru olacağını ifade etti.
12 YAŞINDAN SONRA BAŞLAMAZ
Öner “Gerçek bir hiperaktiviteden söz etmek için belirtilerin erken başlaması gerekir. 15 yaşında başlayan, daha önce hiç olmayan davranışlar hiperaktivite lehine yorumlanmamalıdır.” derken “Belirtilerin son tanımlamalara göre 12 yaşından önce olması gereklidir” diye ekledi.