
DİYABET / HAZİRAN 2016
Diyabetin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de arttığına vurgu yapan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Arslan, “Ülkemizde diyabet yüzde 13.4 ile oldukça yüksek bir oranda görülüyor. Türkiye diyabetin yüksek göründüğü ülkelerden birisidir. Türkiye’de 6 milyon 400 bin kadar diyabetli birey var. Yaklaşık 3 milyona yakın da diyabet olmadığını bilmeyen hasta var. Hastalığa ne kadar erken tanı koyarsak tedaviye o kadar erken başlanılır” dedi.
DÜNYA VERİLERİ DE ENDİŞE VERİCİ
Prof. Dr. Arslan, Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerini de paylaştı. Arslan, “Diyabet her 11 kişiden birinde var. Dünyada 415 milyon diyabetli birey var. 2040 yılında her 10 kişiden birin diyabetli olacak. Dünyada 642 milyon diyabetli birey bulunacak. Her 7 gebelikten biri diyabetten etkileniyor. Dünyadaki erişkin bireylerden yüzde 46.5 diyabet olduğunu bilmiyor. Her 6 saniyede bir birey diyabet nedeni ile hayatını kaybediyor. Dünya sağlık harcamalarının yüzde 12’si diyabete kullanılıyor. Diyabetik bireylerin dörtte üçü az ve orta derecede gelir düzeyi olan ülkelerde yaşıyor” dedi.
PREVALANS BEKLENTİLERİ AŞTI
Karadeniz Teknik Üniversitesi Endokronoloji ve Metebolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Önder Ersöz de, Türkiye’nin 2030 yılı için öngörülen diyabet prevalansını aşmış durumda olduğuna değindi: “2030 yılı için yüzde 12 prevalans öngörülmüştü ama son data yüzde 13.7. Günümüzde ise yüzde 15’lere ulaştığından söz ediliyor. 2030 yılı için yaşlı nüfus arttıkça, daha fazla diyabet görüldüğü için, diyabet görülme oranı daha da artacak. Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığının önderliğinde başlayan, ‘Diyabeti Durduralım’ programının her yaş grubu için gündeme alınması gerekir. 2030 yılı için ciddi bir diyabet sorunu ile karşı karşıya olacağımızı biliyoruz” dedi.
SAĞLIK HARCAMALARIMIZIN YÜZDE 15’İ DİYABETE
Bugün Türkiye’de 7 milyona yaklaşan diyabet hastası olduğunu kaydeden Ersöz, “Prediyabet (Gizli şeker hastası) olarak adlandırdığımız 6.5 milyon insan da 2030 yılı içinde diyabet olursa, Türkiye’de 13- 15 milyon diyabetlinin olması bekleniyor. O nedenle ciddi bir problem bizi bekliyor. Toplumdaki diyabet revalansını düşünürsek bizi fırtına bekliyor. Türkiye’de sağlık harcamalarının yüzde 15’i diyabet ve diyabetin yol açtığı problemlere bağlı harcandığını görüyoruz. Eğer diyabet prevalansındaki arştı durduramazsak sağlık sektörümüzde çok ciddi maddi problemler oluşacak. O anlamda da diyabet fırtınası gelecek” dedi.
Prof.Dr. Ersöz, diyabetin sosyal ekonomik durum azaldıkça ve eğitim seviyesi düştükçe arttığını da sözlerine ekledi.