A
nadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko ile mevsimsel hastalıklardan “Grip ve Soğuk Algınlığı”nı konuştuk. Grip ve Soğuk Algınlığı ile ilgili merak ettiklerinizi aşağıda bulabilirsiniz.
Grip nedir?
Grip Influenza virüsünün neden olduğu akut bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Damlacık yolu ile bulaşır ancak solunum sekresyonları ile kirlenmiş eller, ortak eşyalar aracılığıyla da bulaşabilir. Kuluçka süresi 1–2 gündür.
Gribin klinik belirti ve bulguları nelerdir?
Boğaz ağrısı, şiddetli kuru öksürük ile başlar. Üşümenin ve titremenin eşlik ettiği ateş 39–40 dereceye varan ateş, başta eklemlerde ve kaslarda, özellikle sırt ile bel bölgesinde oluşan yaygın ağrı ile devam eder. Bunların yanı sıra halsizlik ve bitkinlik, bazen de mide bulantısı ile kusma da görülebilir. Boğaz ağrısı, şiddetli öksürük ve göğüste yanma gibi yakınmalara da sıkça rastlanır.
Grip sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılır. Grip ile soğuk algınlığının farkı nedir? Grip, başka hastalıklara neden olabilir mi?
Grip Influenza virüslerinin neden olduğu hastalığa denir. Oysa soğuk algınlığı, nezle gibi diğer solunum yolu hastalıklarına neden olan Rhinovirüs, Coronavirüs, Parainfluenza gibi virüslerdir. Ayrıca klinik olarak ortak belirtiler göstermesine karşın grip daha ağır bir tabloya neden olur. Daha yüksek ateş, soğuk algınlığında olandan daha şiddetli öksürük görülür. Burun akıntısı, hapşırma, gözlerde sulanma gibi belirtiler soğuk algınlığı ve nezlede daha sıktır. Grip bağışıklığı zayıf kişilerde pnömonilere de neden olabilir. Sekonder enfeksiyonların gelişmesine zemin hazırlayabilir.
Aşı ile gripten korunmanın etkinliği nedir?
Her yıl bir önceki yılın yaygın olan 2 Influenza A ve 1 Influenza B virüsünden hazırlanan aşı sonbaharda yapılmaya başlanır. Aşının etkinliği yaş ve kişinin bağışıklığı durumuna ve ayrıca o yıl etken olan Influenza virüsüyle antijenik uyuma göre değişmekle beraber %70–90 arasında koruma sağlar.
l Grip tedavisi nasıl yapılır? Antiviral tedavilerin etkinliği nasıldır? Hangi antiviral ilaçlar kullanılır?
Grip tedavisi öncelikle semptomatiktir. Bağışıklığı tam olan kişilerde antiviral ilaçlar kullanılmaz. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, öksürük kesiciler kullanılabilir. Hastanın istirahat etmesi ve bol sıvı alması önerilir. Ancak, risk grubundaki kişilerin (diyabet, kalp, böbrek hastalıkları, kanser hastaları, gebeler, küçük çocuklar, 65 yaş üstü kişiler gibi) klinik durumları değerlendirilerek antiviral ilaçların kullanımı gündeme gelebilir. Şu anda piyasada oseltamivir ve zanamivir mevcuttur.
Soğuk algınlığı nedir?
Özellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülen üst solunum yollarında akut enfeksiyona neden olan virüslerin ortaya çıkardığı hastalıklara denir. Bu virüsler sayıca oldukça fazladır ancak en sık Rhinovirüs, Parainfluenza virüs ve Coronavirüsler’e rastlanır.
l Soğuk algınlığının klinik belirti ve bulguları nelerdir? Ve bu belirtiler ne kadar sürer?
Boğaz ağrısı, yanma, hapşırma, hafif öksürük, subfebril ateş görülebilir. Genellikle ayakta geçilir, 3–4 gün içinde kendiliğinden geçer.
Soğuk algınlığında nasıl bir tedavi uygulanır? Tedavide hangi ilaçlar kullanılır?
Tamamen semptomatik tedavi yapılmalıdır. Analjezikler, gargaralar, burun açıcılar kullanabilir. Antivirallerin tedavide yeri ve etkinliği yoktur. Antibiyotikler viral enfeksiyonlarda kullanılmamalıdır.
Soğuk algınlığında ağrı kesici kullanımı?
Daha çok parasetamol tercih edilmelidir. Çocuklarda aspirin kullanımına dikkat edilmelidir. Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar özellikle ibuprufen inat eden ateş ve şiddetli ağrı durumunda kullanabilir.
Soğuk algınlığında antihistaminik kullanımı?
Hapşırmaların eşlik ettiği soğuk algınlığı durumunda antihistaminikler yararlı olabilir. Parasetamol ile beraber bulunduğu preparatlar vardır. Ancak uyku getirebileceğinden dikkat gerektiren kişilere ve araba kullananlara verilmemelidir.
Soğuk algınlığında kullanılan nazal tedaviler?
Burun açıcı olarak nazal spreyler kısa süreli olarak kullanılabilir ayrıca serum fizyolojik içeren preparatlar da burun tıkanıklığı çözmede faydalıdır.