
European Respiratory Society (ERS) bu yıl Londra’da yapıldı. Türk Torkas Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, kongreye ilişkin sorularımızı yanıtladı. Kongre bu yıl nasıl geçti? Uzun yıllardır ilk kez bu kadar kalabalık bir European Respiratory Society kongresi yapıldı. Genelde Amerikan Toraks Derneği (ATS) kongreleri, dünya kongresi gibi büyük ve kalabalık olurdu, Avrupa kongreleri ise bunun ardından gelirdi. Bu yıl Mayıs ayındaki Amerikan Toraks kongresine yaklaşık 16.000 kişi katılmıştı, Londra’daki kongreye ise yaklaşık 23.000 göğüs uzmanı ve araştırıcı katıldı. Bu kongreler ilgili alanlarının en büyük bilgi alışveriş merkezleri. Katılımcılar hem yönetiyor, hem konuşuyor hem iş toplantıları yapıyorlar.
Türk Toraks Derneği’nin ERS ile ilişkisi nasıl?
Biz Türk Toraks Derneği olarak yıllardır ERS ile beraberiz. Seneye 25. kuruluş yıl dönümümüzü kutlayacağız. 23.yaşımızdan beri Türk Toraks Derneği’ne üye olan herkes artık istediği takdirde otomatikman ERS üyesi de oluyor. ERS’nin bütün kurullarında varız, birçok konuşmacı, oturum başkanı, çalışma kolu yürütücüsü ve üyeleri ile en organize ulusal derneklerden biriyiz. Gelecek yıllarda bir ERS kongresini ülkemizde yapmak en büyük hayalimiz. Yıllardır hem katılımcı, hem üye sayısı hem de bilimsel bildiri sayısı bazında hep ilk 3. ve 5.sıraları alıyoruz. Türk göğüs hastalıkları camiası bilimsel yönden oldukça aktif bir performans sergiliyor. Bu yıl da ülkemizden 192 bildiri sunuldu ve bir çok konuşmacı ve oturum başkanımız, kongre bilimsel programında yer aldı.
Kongre sadece bilimsel program demek midir?
Hayır. Bu tür büyük kongreler esnasında, bilimsel programa yansımayan ayrı bir toplantılar zinciri, kongrenin görünmeyen arka planını oluşturmaktadır. Türk Toraks Derneği MYK üyeleri, bu kongre esnasında dünyanın bir çok farklı yerinden meslekdaşlarımızla temaslarda bulunmuştur. ERS yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, sadece TTD ve ERS arasında 6–12 ay süreli yeni bir fellowship programı oluşturulması kararı alınmıştır. Ülkemizde ERS ile ortak yeni kurslar tartışılmıştır. Ayrıca göğüs alanında bazı farklı kongrelerin düzenlenmesi yönünde temaslarda bulunulmuştur. Ortadoğu ülkeleri ve Asya ülkeleri ile geçmişten beri sürdürülen FEMTOS programı çerçevesinde yeni projeler konuşulmuştur. Ekim ayında bir TTD ekibi İran Toraks Derneği’nin kongresine davetli olarak katılacaklardır. Şubat 2017’de, Umman’da bir pediatrik göğüs hastalıkları toplantısı görüşmeleri yapılmıştır.
Bilimsel yöne gelirsek, bu yıl hangi gelişmeler ön plandaydı?
Astım, KOAH, pulmoner hipertansiyon, tütün, tüberküloz, ampiyem, fibrozis ve antikoagülan alanında bir çok yenilik tartışıldı. İnvaziv endoskopi ve tüm girişimsel işlemler çok ilerleyen bir alan, belki de yakında göğüs hastalıkları bu alanı, bir yan dal haline getirebilir. Akciğer kanseri çok önemli bir konu. Yeni ilaçlar kadar, endobronşial uygulanan bir çok yeni stent, coil, termoplasti, biopsi yöntemleri vs. sunumları vardı. Solunum fonksiyon testleri çok ilerleme gösteren farklı bir alan, özellikle ilk gün farklı ülkelerin takımlarının yarıştığı bilgi yarışmasında, yüksek puanlı sorular genelde buradan çıktı. Biz de yarışan dört ülke arasında olan Türk “rising star” takımını gururla destekledik. Yalnız yeni çıkacak ilaç ve yöntemlerle ilgili ilk haberler, bunların epey pahalı olacağı yönünde. Kongereye katılan bildirilerimizin hepsinin prestijli bilimsel dergilerde makale olması en büyük dileğimizdir. Meslekdaşlarımızın bildirilerini Nisan 2017 de TTD 20.Ulusal Kongresi ve Milano’daki ERS kongresine hazırlamalarında kolaylıklar dileriz. Bilimsel projeler ve kongre katılım konusunda TTD her zaman imkanları ölçüsünde camiamızın destekçisi olacaktır.