ÇÖLYAK / HAZİRAN 2016
2006 yılında Mersin’de makarna tesisi kuran Durum Gıda 2008 yılında Arbella markası ile tüketici ile buluştu. Tek çatı altında yıllık 160 bin ton makarna, 180 bin ton irmik üretim kapasitesine sahip tesisleri ile üretim ve ihracat potansiyeli açısından dünyadaki ilk on büyük şirket içinde yer alan Durum Gıda Arbella markasını dünya ülkelerinin tamamına yakınında tescil ettirmiş durumda. Seksenden fazla ülkeye 60 bin ton makarna ihraç eden şirket makarna üretimi için ihtiyaç duyulan irmiği de kendi tesislerinde üretmekte. 28 çeşit makarna üreten Durum Gıda sosyal sorumluluk anlayışıyla gluten duyarlılığı olan tüketiciye yönelik glutensiz mısır makarnası da sunmakta.
Glutensiz ürün bulmakta ve satın almakta sıkıntı yaşayan çölyak hastaları ve yakınlarının sorunlarına çözüm olma anlayışıyla yola çıkan Durum Gıda, 2012 yılında ürün yelpazesine glutensiz mısır makarnalarını da ekledi. Arpa, buğday, çavdar ve yulafta bulunan bitkisel bir protein olan glutene karşı ömür boyu süren tek gıda alerji hastalığı olan çölyak hastalığının günlük hayatı olumsuz yönde etkilerken paylaşımları da azaltan bir hastalık olduğunu söyleyen Arbella Makarna Genel Müdürü Abdulkadir Külahçıoğlu ‘“2012 yılında ürün gamımıza glutensiz makarnaları da ekledik. Burgu, kalem, lazanya, arpa ve spagetti çeşitlerinden oluşan glutensiz ürün portföyümüze gelen talep ve sosyal sorumluluk anlayışı ile 2014 yılında glutensiz irmik ekledik’ diye konuştu.
GLUTENSİZ ÜRÜNLER PAZARI BÜYÜYOR
Ülkemizde de dünyada da tanısı konmamış çölyak hastalarının sayısı ve glutensiz ürünlerin pazarına yönelik sağlıklı bir veri bulunmadığını kaydeden Külahçığlu, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de 500 bin ile 700 bin arası çölyak hastası olduğu tahmin edilirken; bu hastaların 25–30 bin gibi küçük bir kısmında tanı konulmuştur. Son çalışmalara göre görülme sıklığı ortalama 100 kişide birdir. Ancak Orta Afrika gibi dünyanın bazı bölgelerinde, genetik özelliklere bağlı olarak, 20–30 kişide bir sıklıkta görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre dünya glutensiz ürünler pazarı son beş yılda 1.2 milyar USD büyüyerek, toplamda 4.3 milyar USD’ye ulaştı. Araştırma, Avustralya glutensiz ürünler pazarının Asya-Pasifik bölgesindeki en büyük pazar olarak toplam 98.6 milyon USD’ ye ulaştığını, ikinci sırayı da Kore’nin aldığını gösteriyor.”
Arbella glutensiz ürünlerinin şirketin toplam satışındaki payının yüzde 1 civarında olduğunu kaydeden Külahçıoğlu, bu segmentte üretimi bir sosyal sorumluluk olarak gördüklerini söyledi. Çölyakla Yaşam Dernekleri ile çeşitli etkinlikler de düzenlediklerini söyleyen Külahçıoğlu ‘Ürettiğimiz ürün segmenti sadece çölyak hastalarına yönelik değil, tüm ailenin severek yiyeceği, damak tatlarına uygun olacak şekilde glutensiz mısır makarnalarından oluşmaktadır. Ayrıca gelen yoğun talep doğrultusunda glutensiz irmik de üretmekteyiz. Bu ürün grubu gluten duyarlılığı olup insülin direnci artan, bu nedenle de kilo vermede sorun yaşayan tüketiciler tarafından da rahatlıkla tüketilebilmektedir” diye konuştu.
SİVİL TOPLUMA DESTEK
Çölyaklıların beklentilerine yönelik çalışmalara destek verdiklerini dile getiren Külahçıoğlu, “Çölyakla Yaşam Derneklerine destek amaçlı katıldığımız her etkinlikte glutensiz ürün bulmak ve satın almakta yaşadıkları sıkıntıyı dile getiren hastaların en büyük özlemlerinden birinin de dışarıda sevdikleri, aileleri ile birlikte rahatlıkla gidip yemek yiyebilecekleri yerlerin olması olduğunu gördük. Doğanın bize sunduğu lezzetleri yiyebilmek kadar ortak zevkler yaratmak ve yaşamak da önemli bir ihtiyaçtır. Bu nedenle Türkiye geneli tüm restoran ve kafelerde, catering hizmeti veren şirketlerin ve otellerin menüsünde glutensiz ürünlerden oluşan menülerin de yer almasının önemine ve gerekliliğine dikkat çekmek amacıyla etkinliklere destek vermekteyiz” dedi.