DİYABET / TEMMUZ 2016
Diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubuğu ile ilgili yaşanan ödeme sıkıntısının aşılması yönünde yargıdan önemli bir karar geldi. Danıştay İdari Dava Dairesi Kurulu, şeker ölçüm çubuğu başına en fazla 32 kuruş ödeneceği yönündeki Sağlık Uygulama Tebliği’ne yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şimdi konuyla ilgili yeni Sağlık Uygulama Tebliğinin yayınlanması bekleniyor.
Türkiye Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selçuk Dağdelen, bu kararı “diyabet için bir dönüm noktası” olarak yorumlarken, “Türkiye Uzakdoğu’dan getirilen çakma glukoz ölçüm cihazı cennetine dönmüştü. Yanlış ölçüm yapan bu cihazlar ve çubukları hastaların hayatını tehlikeye atıyor. Standarta uygun cihazlar ve çubukları içinse SGK geri ödeme yapmıyordu. Bu durumu gündeme taşıdık ama netice alamadık. Şimdi bir diyabet hastasının açtığı dava ile bu kararı almış bulunuyoruz ve ümitliyiz. Şu anda hastaların ihtiyacı kadar güvenli stripe kavuşmasını sağladık” dedi.

“SAVURGANCA KAN ŞEKERİ ÖLÇÜYORUZ”
Türkiye’de yaklaşık 1,2−1,4 milyon kişinin insülin kullandığını belirten Prof. Dr. Dağdelen, Sağlık Bakanlığı tarafından hastalıklara harcanan paranın 4 TL’sinden 1’inin diyabete gittiğini hatırlatarak, “Diyabet zaten çok para harcadığımız bir hastalık. Vergilerimizden harcanan bu parayı akıllıca ve verimli bir şekilde kullanmalıyız. Tip 2 diyabet olup hap kullanan kişilerin evlerinde kan şekeri ölçmelerine gerek yok. Ama ülkemizde bu cihazlarla savurganca misafirlerin, komşuların bile kan şekeri ölçülüyor. Oysa Tip 1 diyabetli çocukların ve gençlerin günde 8–10 kere evde kan ölçmeleri gerekiyor. Bu savurganlığın önüne geçip bu çocuklarımızın ihtiyacını karşılamalıyız” diye konuştu.
Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar da, 2011 yılında yayınlanan bir genelde ile diyabet hastalarının kazanılmış haklarının geri alındığını ifade ederek, şunları söyledi: “0,32 kuruşluk ödeme yüzünden hastalar kalitesiz cihaz ve ölçüm çubuklarına itiliyor. Cihazlar yanlış ölçüm yapıyor. Böyle bir durum komayla sonuçlanabilecek yanlış insülin kullanımına neden olabilir. Bir ayda derneğimize bu konuyla ilgili 1500’e yakın şikayet dilekçesi geldi. Anneler yanlış ölçüm yüzünden kendi elleriyle çocuklarını öldürmekten korkuyor. Eczanelerden alınan bu ucuz cihazlarla ilgili bir call center’a bile ulaşamıyoruz, şirketlerin bir adresleri bile yok. Fark ödeyerek standart bir ürün almaya kalksak eczacılar her defasında farklı fark istiyor. Üzerlerinde bir bandrol yok. Fark ödendiğinde bir aileye aylık 300–350 lira masrafı oluyor.”
İKİ YILLIK HUKUK MÜCADELESİ
Türkiye Diyabet Vakfı, 2014 yılında Sağlık Bakanlığı aleyhine, şeker ölçüm çubuğunun bedellerini belirleyen fiyat listesinin iptali ve yürütmeyi durdurma davası açmıştı, ancak talep alt ve üst mahkelemeler tarafından reddedilmişti. Yaklaşık 2 yıl süren mücadelenin sonunda Danıştay İdari Dava Dairesi Kurulu’nun kararı çıktı. SGK’nın 32 kuruş sınırına son verildi. Mahkeme kararına uygun şekilde düzenlenmesi beklenen yeni Sağlık Uygulama Tebliğinin yayınına kadar hastalar ölçüm çubuklarını fark ücreti ödemeden alabilecek. Hastalar, Sağlık Bakanlığı ve SGK’dan şeker ölçüm aletlerinde kalitenin yükseltilmesi için çalışmalar yapılmasını bekliyor. Bu aletlerin satış öncesi denetlendiği komisyonda mutlaka sivil toplum temsilcilerinin ve hastaların da yer alması talep ediliyor.