
Yeni nesil hızlı tanı testleriyle toplumdaki influenza virüs infeksiyonlarının erken tanısı sağlanabiliyor. 1 Kasım 2014–1 Mayıs 2015 tarihleri arasında, influenza A + B infeksiyonlarının hızlı tespiti konusunda yeni nesil dijital hızlı testlerden Veritor teknolojisinin klasik testlere göre performansını değerlendiren bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırmaya, Ulusal İnfluenza Sürveyans İzleme Sistemi’ne katılan ve İstanbul Üniversitesi Ulusal İnfluenza Laboratuvarı’na örnek gönderen 9 aile hekimi katıldı.
Araştırma kapsamında, influenza benzeri hastalık nedeniyle tedavi almak isteyen ve onayı alınan hastalar incelendi. İnfluenza benzeri hastalık tanısını doğrulamak için DSÖ kriterleri kullanıldı ve tüm hekimler Becton Dickinson (BD) Veritor prensipleri, doğru test yöntemleri ve uygun örnek alma tekniği üzerine eğitim aldı. Sonuçların karşılaştırılması için hastalara virüsün genetik yapısının tespit edildiği moleküler temelli testler ve yeni nesil BD Veritor teknolojisi olmak üzere iki paralel test yapıldı.
ARAŞTIRMA SONUÇLARININ HASTA-DOKTOR İLİŞKİSİNE ETKİLERİ:
Dijital hızlı test teknolojisi, hekimlerin hızlı tanı ile anında ulaştığı pozitiflik sonuçlarına göre grip salgınları konusunda erken farkındalık yaratmıştır. Kesin tanıyı kolaylaştırdığı için hekimlerin tanıya güvenlerini artırmıştır.
Hekimler, ayrıca, hızlı testin hastaların tedaviye güvenini de artırdığını ve hekim- hasta ilişkisi üzerinde olumlu etkisi olduğunu ifade etmiştir. Buna ek olarak, hekimler hastalıktan korunmak için alınacak tedbirler ve hastalık hakkında bilgi vermek için hastaya daha fazla zaman ayırabilmiştir.
REÇETE ÜZERİNE ETKİSİ:
Genel olarak, araştırma sonucu yeni nesil hızlı testlerin hekimlerin, hastalara antibiyotik kullanmama konusunda ikna etme fırsatı yakaladığını ortaya koymuştur. Ayrıca hızlı sonuçlar antiviral ilaç reçete etmeye karar vermeyi kolaylaştırmıştır. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Akan, “Salgın sırasında tanı klinik olarak konulabilse de, özellikle salgın başlangıcında hekimler tanıyı doğrulama gereksinimi hissedebilmektedir. Tanıyı doğrulayacak hızlı sonuç veren bir yöntemin olması, hekimlerin ilaç başlama kararları ve hasta takibi açısından desteklemektedir. Benim en çok önem verdiğim konu ise, bulaşıcılığa karşı tedbirlerin alınmasıdır. Grip çok bulaşıcıdır ve her sene milyonlarca kişinin hastalanmasına neden olmaktadır.
Aşılanma oranlarının düşük olması da salgının sınırlandırılabilmesi için bulaşıcılığı engellemeye yönelik tedbirlerin artırılmasını gerekli kılmaktadır. Hem bizim yaptığımız çalışma hem de yurt dışında yapılan çalışmalar, hızlı test ile tanıyı doğrulamanın, hekimlerin hastalığın bulaşmasını önlemeye tedbir önerileri için daha fazla zaman ayırdığı ve hastaların da daha fazla bu önerilere uyduğunu göstermektedir. Unutmamak gerekir ki, sağlıklı bir kişinin grip olması birkaç gün yatak istirahatı ile atlatılabilirken, birlikte yaşadığı sağlık sorunu olan kişilere bulaşması hastane yatışı ve bazen de ölümle sonuçlanabilmektedir” şeklinde açıkladı.