
38 çokuluslu araştırmacı ilaç firmasını temsil eden Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) İletişim Komitesi Mentorlerinden ve Bayer Genel Müdürü Dr. Oğuz Mülazımoğlu, Sağlık Bakanlığı politikaları nedeniyle yenilikçi ilaçlara ulaşımda Türkiye’yi zor günler bekliyor olabileceğini söyledi.
İlaç üzerindeki fiyat baskısının Türkiye’ye gelen ilaç sayısında azalma riski yarattığına dikkat çeken Dr. Mülazımoğlu, “Sağlık Bakanlığı uygulamaları ilaç firmalarını fiyatlarla ilgili zor noktaya ilerletiyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın lanse edildiği 2002’den 2015’e geldiğimizde kullanılan ilaç kutu bazında yüzde 200 arttı, harcanan para 690 milyondan 2,1 milyara çıktı. Sadece enflasyonu koyduğunuzda artış 3 katına çıkmışken fiyatlara sadece yüzde 9 artış yapılmış. Nominal olarak ilacın fiyatı düşmüş durumda. Bizim önceliğimiz fiyat değil, yenilikçi ilaçların tüketiciye ulaştırılması. Halen piyasada toplam portföyde ilaçların sadece yüzde 3’ü yenilikçi ilaç. Türkiye’ye gelen ilaç sayısının azalması gibi bir risk söz konusu” dedi.
Türkiye’de de ortalama yaşam beklentisine bağlı olarak kronik hastalıkların arttığını hatırlatan Mülazımoğlu, “Bu hastalıkları tedavi eden orijinal ve yenilikçi ilaçların pazara giriş ve fiyat engeli var. İleride bizi zor günler bekliyor olabilir” diye konuştu. Mülazımoğlu, AİFD’nin hükümet ile ilişkilerinde olumlu gelişmeler de yaşandığını bildirirken “Artık bize hasım değil iş ortağı olarak bakıyorlar. Bu da ümit verici bir gelişme” dedi.
SEKTÖRÜN 2016’DAKİ DURUMU:
- Türkiye’de ilaç sektörünün 2016 yılında 22 milyar liralık satış rakamına ulaştığını görüyoruz.
- Sektör 2016 yılında reel olarak büyümedi, yatay bir seyir izledi. 2009 yılında 10 Milyar dolarlık büyüklükten bu seviyelere düştü (o zaman TL daha değerli idi).
- Büyümenin yarısı talep genişlemesinden, diğer yarısı da fiyat artışlarından kaynaklanmaktadır. Ancak burada önemli bir husus, nominal büyümenin kur kaybı ve enflasyon nedeniyle erimiş olmasıdır.
- TÜİK’den aldığımız rakamlara göre 2016 yılında, yaşanan tüm zorluklara rağmen ihracatın büyüdü ve Ekim sonu itibariyle 867 milyon dolara ulaştı.
YENİLİKÇİ ÜRÜNLER:
- Yenilikçi ilaçlar insanların yaşam kalitelerini yükseltirken, yaşam sürelerini de uzatıyorlar. Ancak topluma tek katkılarının bundan ibaret olduğu söylenemez.
- Bu ilaçların doğru ve yerinde kullanılması çalışanların işlerini yapmasına olanak sağlıyor; sakatlıkları, ameliyatları, hastanede yatarak tedavileri azaltıyor. Hastalığın tedavisi için yapılan harcamayı düşürüyor. Sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltirken, maliyetini düşürüyor.
- Bunun yanı sıra ilaç endüstrisinin gelişmesine ve güçlenmesine katkıda bulunuyor, yatırımları artırıyor. Yenilikçi ilaçlar her bakımdan toplum için değer yaratıyorlar.
YENİLİKÇİ İLAÇLARIN İNSAN SAĞLIĞINA KATKISI:
- Öncelikle hastalar tarafından konuşacak olursak, daha önce tedavi edilmeyen bir hastalığın tedavi edilmesini veya mevcut tedavilerde iyileştirici etki ve yaşam kalitesinde artışı sağlamaktadır.
- Diğer bir deyişle yenilikçi ilaçlar, tedaviye uyumu artırması, komplikasyonları azaltması, hastanede yatış sürelerinin düşürülmesiyle iş gücü kaybının azalması neticesinde hastanın yaşam kalitesini artırırken ekonomiye de katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz.
- Bu anlamda yenilikçi tedavilere ayrılan kaynak insana ve ekonomiye yapılan yatırımdır.
- Örneğin diyabet, yani şeker hastalığının tedavisinde yer alan yenilikçi ilaçlarlarla, tedaviye uyumun arttığını ve diyabete bağlı oluşabilecek komplikasyonların azaldığını bunun da sağlık harcamalarında azalmayı beraberinde getirdiğini görmekteyiz.
- Yenilikçi ilaçlar hastalıklarda ortalama yaşam süresinde büyük artış ve hastaneye yatış sürelerinde ise önemli ölçüde azalma sağladığı kanıtlanmıştır.
- Yapılan bir araştırmaya göre, 2002–2010 yılları arasında Türkiye’de ortalama yaşam süresindeki 4.1 yıllık artışın önemli bir bölümü (73%-93%) yenilikçi ilaçlardan kaynaklanmaktadır.
- İlaç harcamalarındaki artışın 1/5’lik kısmı, yenilikçi ilaçların kullanılmasıyla hastane harcamalarında elde edilen tasarruftan karşılanmıştır.
- Yaşamı bir yıl uzatmak için yenilikçi ilaçlara yapılan harcama sadece 2800 ABD dolardır. Bu tutar, yaşam beklentisindeki bir yıllık artışın ekonomistler tarafından hesaplanan değerinin çok altındadır.
Dr. Oğuz Mülazımoğlu