Anemi, dolaşımdaki hemoglobin konsantrasyonunun azalması, kanın oksijen taşıma kapasitesinin düşmesi olarak tanımlanır. Genel olarak hemoglobinin 10 gr/dl altında olması anemi kabul edilse de çocuklukta yaş dönemlerinin normaline göre alt sınır belirlenir.
Tabloda yaşa göre normal kan değerleri verilmektedir (1).
Anemi Belirtileri
Solukluk yanında anemide baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, iritabilite, taşikardi, dispne, ödem, kulak uğuldaması, yutma güçlüğü görülebilir.
Ergenlerde tendon reflekslerinde azalma, derin duyu kaybı, paresteziler anemiye eşlik ediyor ise B12 vitamin eksikliğine bağlı anemiler akla gelmelidir.
Hemolitik anemilerde sarılık, kusma, bulantı, karın ağrısı, ishal, bacak ve eklem ağrıları, ateş, huzursuzluk ve hemoglobinüri görülebilir. Bakla yenmesi veya ilaç kullanımından sonra hemoliz ve hemoglobinüri gelişmiş ise enzimopati akla gelmelidir.
Hemoglobinüri, paroksizmal noktürnal hemoglobinüride (PNH), soğuk hemoglobinürisinde, oto-immün hemolitik anemide, G‑6-PD enzimopatisinde hemoliz döneminde görülebilir. Hemolitik anemilerde ve bazen de demir eksikliği anemisinde splenomegali bulunur.
İlk aylarda sağlıklı görünüp 6. aya doğru anemisi derinleşen ve hepatosplenomegalisi beliren bebeklerde beta talasemi major akla gelmelidir. Beta talasemi majorda anemi, ikter, hepatosplenomegaliye eşlik eden tipik kafa ve yüz görünümü olur; zigomatik kemikler belirgin, alın öne doğru çıkıtır, burun kökü basık olup üst orta dişler öne doğru çıkıntılıdır.
Orak hücre anemisinde de ilk belirtiler 4 aydan sonra ortaya çıkar. İlk 5 yaşta daktilitis tablosu, ağrılı kemik krizleri, artrit bulguları veya şiddetli karın ağrıları, plörit, açıklanamayan dispne, ateş olabilir.
Aplastik anemilerde ve lösemilerde anemiye peteşi ve ekimoz şeklinde kanamalar, ağız yaraları, enfeksiyon eşlik eder.
Solukluk ve halsizliğe, iskelet ve özellikle başparmak anomalilerinin (başparmağın yokluğu, hipoplazik oluşu, sindaktili), radius aplazisi, kalça çıkığı, deride pigmantasyon, hipogenitalizm, mikrosefali, gelişme geriliği, strabismus, mikroftalmi, kulak anomalileri ve mental gerilik eşlik ediyor ise Fanconi aplastik anemisi düşünülmelidir (2). Bu hastalarda, ailevi hastalık bulunduğundan kardeşlerin durumu araştırılmalı ve anneye bebeğin düşük doğum tartılı doğup doğmadığı sorulmalıdır. Doğumda bu tip fizik anomalilerle gelen bir yenidoğanda aplazinin gelecek yıllarda ortaya çıkacağı unutulmamalı ve hasta yakından izlenmelidir.
Kronik anemilerde somatik gelişme geriliği dikkat çeker.
Tırnaklarda incelme ve tırnak bombeliğinin kaybolup içe çökmesine koilonişya veya kaşık tırnak deformitesi adı verilir ve daha çok demir eksikliği anemisinde görülür.
Papillaları silinmiş, kırmızı bir dil (Hunter glossiti) megaloblastik anemilerin, B12 vitamini veya folik asit eksikliğinin belirtisi olabilir.
Anemi Nedenleri
Dünyada en yaygın anemi türü enfeksiyon anemisi olsa da en ciddi anemi türü demir eksikliği anemisidir. Az gelişmiş ülkelerde çok yaygın olup en sık 0–2 yaş ile ergenlik döneminde gözlenir (1,3).
Demir eksikliği anemisi ülkemizin de en önemli sağlık problemlerinden biridir. Çeşitli yörelerimizde yapılan çalışmalarda DEA sıklığı oldukça yüksek bulunmuştur: Demir eksikliği anemisi Türkiye’de 6–24 ay arası süt çocuklarında % 12–46 arasında, 5- 11 yaş arası çocuklarda % 9–48 arasında bulunmuştur(4,5).
Demir eksikliği dışındaki anemiler 3 büyük grupta toplanabilir:
1. Kemik iliğinde yetersiz eritrosit yapımı veya eritrositlerin periferik kana verilişlerinde yetersizlik sonucu gelişen anemiler
2. Akut kan kaybına bağlı anemiler
3. Yıkım artışına bağlı hemolitik anemiler.
Beyin gelişimi büyük oranda ilk 2 yaşta tamamlanır ve demir eksikliği anemisi, hele derin ve uzun süreli ise, çocuklarda zekâda kalıcı izler bırakabilir.
Kronik anemilerde somatik gelişme geri kalır.
Az gelişmiş ülkelerde anne sütüne yeterli önemin verilmemesi ve ek gıdaların zamanında başlanmaması ve yetersiz demir içeren besinler verilmesi demir eksikliği sıklığını artırmaktadır. Ergenlik dönemi de hızlı büyüme nedeni ile artmış demir gereksinimi olan bir dönemdir.
Demir eksikliği anemisinin en iyi önlemi doğru ve yeterli beslenmedir. Demir eksikliğini önlemek için, anne sütü ile beslenmeyi en az 6 ay sürdürmek, inek sütünü 1 yaşından sonra başlamak, 6 ay-1yaş arası demir içeren tahıllı besin vermek, düşük doğum tartılı süt çocuklarına ek demir vermek (2 aydan sonra (2 kg üzerindekilere 2 mg/kg/g; 1.5–2 kg arasındakilere 3 mg/kg/g; 1–1.5 kg arasındakilere 4 mg/kg/g) demir profilaksisi yapmak uygundur. Demir emilimini kolaylaştıran besinler (C vitamini içeren limon, domates, patates), demir içeren kırmızı et, balık, yumurta vermek uygun olup demir emilimini bozan çay, fitat ve fosfatlar (vejetaryen beslenme) kaldırılmalıdır.
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nca desteklenen ve 4. ay sonrası 1 mg/kg demir ile profilaksi de, özellikle sosyoekonomik durumu bozuk ailelerde başarılı sonuçlar vermektedir.
Anemi Tedavisi
Anemi tedavisi etyolojiye yönelik olarak yapılmalıdır. Hemoglobinin akut olarak 7 gr. ve altına düştüğü anemilerde eritrosit transfüzyonu uygundur. Ama kronik anemilerde, örneğin demir eksikliği ve B12 vitamin eksikliğine bağlı kronik olarak yerleşen anemilerde, kalp yetersizliği yok ise daha düşük hemoglobin seviyelerinde eritrosit vermeden ilaç tedavisi verilebilir.
Ağır talasemi türlerinde ve aplastik anemilerde ise tedavi eritrosit transfüzyonu, ilaç tedavisi veya kemik iliği transplantasyonudur.
Demir eksikliği anemisinde 2 değerlikli demirler ile tedavi tercih edilmeli, iyi emilim için, yanısıra C vitamini verilmeli ve beslenmeye uzak saatler seçilmelidir.
Kaynaklar
1. T. Lissauer, G. Clayden : Illustrated Textbook of Paediatrics,Mosby Company, 1997 London.,
2. Schaison G., Leverger G., Yıldız I, Berger R., Bernheim R., Gluckmann E.: L’Anemie de Fanconi. Frequence de l’evolution vers laleucemie. Presse Med. 1983:7;1269–74
3. Lanzkowsky P.: Manual of Pediatric Hematology and Oncology, Elsewier Inc, 5th edition, 2011.
4. Özbek N.: Demir Eksikliği Anemisi. Eritrosit Hastalıkları. Tanı ve Tedavi el Kitabı. 2007 s.9–17
5. Gür E, Yıldız I, Celkan T., Can G, Akkus S., Arvas A, Guzeloz S., Çiftçili S.: Prevalence of anemia and the risk factors among school children in Istanbul. Jof Trop Pediatr 2005; 51(6): 346–50.
Prof. Dr. İnci YILDIZ
Memorial Şişli Hastanesi Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı