
Dr. Emilio Poggio
BÖBREK / AĞUSTOS 2016
İster kalp olsun ister akciğer, böbrek veya karaciğer, birçok insan, çalışmayan bir organın tedavisinde nakil yapmanın son çare olduğunu düşünür. Ancak böbrek hastalığı durumunda nakil yapma, yeni böbrek alma adayı hastalar için gerçekte ilk tedavi seçeneğidir.
Böbrek nakillerinde uzman olan Cleveland Clinic’ten Nefrolog Dr.Emilio Poggio’a göre “Böbrek nakli son çare değildir; bu bir ilk çaredir.”
Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne göre, Amerika’daki yetişkinlerin 10%’undan fazlası yani yaklaşık 20 milyon insan kronik böbrek hastası.
Türkiye’de kayıtlı 66 bin 711 böbrek hastası var ve bu sayı sürekli artıyor. Asıl büyük ve önemli kısım buzdağının altında, 7 milyon 300 bin kişi böbrek hastası olduğunu bilmeden yaşıyor. Böbrek son evreye kadar sinyal vermiyor.
Dr. Poggio’nun söylediğine göre, Amerika’da 600.000 kişi diyalize giriyor ve 100,000 kişi bir böbrek nakli için bekleme listesinde. Ancak yılda sadece 16,000 nakil yapılabiliyor.
Poggio, üç gerçeğin bilinmesi konusunda uyarıyor:
1. Diyalizin hem artıları hem de eksileri vardır. Bazı hastalar diyalize girmeyi erteler fakat bunu denediklerinde, tatlı bir sürpriz ile karşılaşırlar. İnsanlar sıklıkla tedavi oluncaya kadar ne kadar kötü hissetmekte olduklarını fark etmezler. İlk birkaç ay içerisinde, iştahları yerine gelir, kilo alırlar ve daha fazla enerjileri olur. Fakat, diyaliz tedavisine harcanan süre kişinin bağımsızlığını ve hayat kalitesini düşürebilmektedir.
2. Naklin faydaları yan etkilerinden fazladır. Nakil yapmanın eksilerine rağmen, kısa dönem ve uzun dönem sonuçlarının diyalizden çok daha iyi olduğuna dair bol miktarda veri bulunmaktadır. Hastaların hayat kaliteleri artar, daha iyi ve daha uzun yaşarlar.
Gerçekte, dönüm noktası niteliğindeki 1999 yılı çalışması diyalize bağlı olarak nakil bekleyen hastaların sağlık sonuçlarını henüz yeni bir böbreğe kavuşmuş hastalar ile karşılaştırmıştır. Çalışma, nakil hastalarının uzun dönem ölüm oranlarının diyaliz hastalarına göre 48% ile 82% daha düşük olduğunu göstermiştir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl gerçekleştirilen 16,000 böbrek naklinden yüzde 30–40 kadarı yaşayan bağışçılardan gelir. Bu nakillerin başarı şansı, kadavralardan yapılan nakillerin başarı şansından daha yüksektir.
3. Herkes bir nakil alamaz. Kimin bir yeni böbrek adayı olduğunu belirlemede birçok faktör göz önüne alınmaktadır. Diyabet veya kalp yetmezliği gibi diğer tıbbi durum da bunlardan biridir.
Sigara içmek gibi, bir nakli zorlaştırabilecek şartların yönetilmesi ve tıbbi tedaviye uyumlu kalınması gerekmektedir.