BÖBREK / NİSAN 2016
Türk Böbrek Vakfı, 2016 Dünya Böbrek Günü’nde çocukların böbrek sağlığını masaya yatırdı. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Çocuk Nefrolojisi Uzmanları Prof. Dr. Lale Sever, Türk Böbrek Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi İpek Tanrıyar ve Türk Böbrek Vakfı Destekçisi Hasan Yalnızoğlu, çocuklarla bir araya gelerek böbrek sağlığı için sıvı alımı, tuvalet eğitimi, sağlıklı beslenme ve spor konularının önemine değindiler.
Uluslararası Nefroloji Birliği ISN ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu IFKF’in ortaklaşa düzenlediği ve böbrek sağlığına dair dünyanın en geniş kapsamlı organizasyonu olan Dünya Böbrek Günü, bu yıl 11. kez kutlandı. Bu sene seçilen “Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar” teması, böbreklerin erken yaşlardan itibaren önemsenmesi gerektiğini ve pek çok yetişkinde ortaya çıkan böbrek hastalıklarının çocukluk çağından kaynaklandığını hatırlatıldı.
Böbrek Vakfı ne dedi?
• Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kuruluşlar tarafından küresel bir sağlık sorunu olarak kabul edilen kronik böbrek hastalığı, dünya nüfusunun %10’unu etkiliyor ve bu durumun önümüzdeki 10 yıl içinde %17 oranında artacağı öngörülüyor.
• Türk Böbrek Vakfı bugüne kadar yürüttüğü eğitim projesiyle ülke genelinde 67 okulda 15.000’den fazla öğrenciye ulaştı.
• Yapılan son çalışmalara göre, kişi başı günde 6 gram olması gerekirken ülkemizde 18 grama ulaşan tuz tüketim alışkanlığı, 3 gram düşüşle 15 grama geriledi.
• Sadece tuz ve tuzlu gıdaların değil, özellikle glisemik indeksi yüksek mısır nişastası şurubu ile imal edilmiş içecekler ve yiyeceklerin de, çocuklarda obeziteyi ve şeker hastalığı riskini arttırarak kronik böbrek hastalığına yol açıyor.
Çocuklarda böbreklere zarar verebilen hastalıkların başında idrar yolu enfeksiyonun geldiğine işaret eden İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Sever ise yaptığı konuşmada anne – babalar ve öğretmenler için uyarılarda bulundu:
• Bu hastalıktan korunmak için bol su içmek ve idrarı tutmamak önemlidir.
Çocuğun idrar miktarının “30 X çocuğunuzun tartısı” kadar olması (yani, 20 kg bir çocuk için 30×20 = 600 ml) yeterli sıvı aldığının işaretidir.
• İdrarın uzun süre boşaltılmaması mikropların üremesi için uygun bir ortam yaratır, ayrıca böbreklerde basıncı artırabilir. Bu nedenle idrar kesesinin sık olarak boşaltılması (günde 5–7 defa) gerekir.
• Okul çocuklarının her iki ders arasından birinde “çiş yapma alışkanlığı” kazanması uygundur.
• Kirli tuvaletten idrar yollarına mikrop bulaşmaz. İdrar yoluna bulaşan mikroplar çoğunlukla dışkı içinde ürerler. Kabızlık, barsaklarda dışkının uzun süre beklemesine yol açarak çok sayıda mikrop birikimine neden olur ve idrar yolu enfeksiyonunu kolaylaştırır. Bu nedenle kabızlığın önlenmesi de böbrek sağlının korunması için önemlidir.
Etkinliğe İpek Tanrıyar ve Hasan Yalnızoğlu da katılarak çocuklara böbreklerini korumak için yaptıklarını anlattılar.