
PSİKOLOJİ / HAZİRAN 2016
Normal yaşamı daha doyumlu hale getirmeyi amaçlayan pozitif psikoloji, Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Avrasya Pozitif Psikoloji Kongresi’nde her yönüyle tartışıldı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan da pozitif psikolojiye önem verilmesinin aslında psikolojinin geleceğini yakalamak anlamına geldiğini belirterek, “Eksiyi sıfıra getiren psikolojinin ihmal edilmiş bir ayağı var, kişiyi sıfırın üzerine çıkarmak. Kişi hasta olduktan sonra tedavi etmek bunda başarı göstermek güzel bir şey ama bundan daha önemlisi önleyici hekimlik var. Bu kişinin hasta olmaması için çalışmak, yani koruyucu hekimlik… Pozitif psikoloji de kişinin ruh sağlığının bozulmaması için çalışan bir alan. Bunun için mutluluk bilimi olarak da tanımlanıyor” dedi. Bir insanın kişiliğini değiştirerek mutlu edemeyeceğinizi de söyleyen Tarhan, “O kişinin kimliğini ve kişiliğini olduğu gibi kabul edeceksiniz. Ondan sonra onun nasıl mutlu olacağına bakacaksınız” diye konuştu.

MUTLULUKTA 78’İNCİ SIRADAYIZ
Kongre Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi, kongre başkanı Doç. Dr. Tayfun Doğan, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki mutluluk düzeyi oranının 5,4÷10 ölçeğinde tespit edildiğini kaydetti. Dünyada 158 ülkede yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin 78’inci sırada olduğunu belirten Doç. Dr. Doğan, Türkiye ortalamasının da 5,3 olduğunu söyledi.
Yeni Zelanda Pozitif Psikoloji Birliği Başkanı, Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Aaron Jarden ise pozitif psikolojinin gelecekte dünyanın pek çok sorununu çözmede yardımcı olacağını söyledi.
NEGATİF DUYGULAR POZİTİF DUYGULARA BASAMAK
Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen 1. Avrasya Pozitif Psikoloji Kongresi’nin ikinci gününde sunum yapan Dr.

Itai Ivtzan, negatif duyguların insanı pozitif duygulara götürebileceğini vurguladı. “İyi oluş için negatif yönleri de kucaklamak önemli” diyerek “Karanlık yönler, sıkıntı oluşturan duygu ve deneyimlerin üzerine gitmek potansiyel iyileşmeyi getirecektir. Negatif duyguyla mücadele etmek yerine onu görmek, kabul etmek ve içselleştirmek onu yönetmeyi de beraberinde getiriyor. Uyum sağlayarak ondan bir şey öğrenmek ve sonrasında da onu yönetebilmek mümkün” şeklinde konuştu.

3 DAKİKALIK KÖTÜ HABERİN ETKİSİ 8 SAAT SÜRÜYOR
Kongreye Hollanda’dan katılan klinik psikolog Dr. Fredrike Bannink de günümüzde özellikle medyada yer alan olumsuz haberlerin kişilerin psikolojisini olumsuz etkilediğini anlattı: “Sabahları sadece 3 dakika dinlenen olumsuz bir haberin etkisi 6–8 saat devam ediyor. Tam tersi 3 dakikalık komik bir haber kişiyi 6–8 saat boyunca olumlu etkiliyor. Dünyada son yıllarda pozitif habercilik kavramı geliştirildi. Sadece dünyadaki olumsuz haberler verilmiyor. Sorunlar da gösteriliyor ancak beraberinde çözüm önerileri de veriliyor.”