TEMMUZ 2016
Osmanlı İmparatorluğu’nda eğitim gören ve Cumhuriyet’in kurucu kadrolarında yer alan unutulmaz hekim Tevfik Sağlam’ın yaşamı “Bir Nefes Sıhhat”, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın anı dizisinde yerini aldı. İstanbul’da başlayıp, “Sürekli çalışmak-Sürekli yaratmak-Sürekli hizmet” ile geçen ve yine İstanbul’da sona eren Ord. Prof. Dr. Tuğgeneral Tevfik Sağlam’ın yaşamı, Prof. Dr. Ahmet Başustaoğlu’nun kaleminden aktarılıyor.
TİFÜS’E KALICI ÇÖZÜM
Kitapta, Gülhane Hastanesi’nde yetişen ilk kuşağın mensubu olarak Balkan Savaşları’na katılan, bozgun halindeki orduyla birlikte görevini aksatmamak için uğraşan Sağlam’ın, I. Dünya Savaşı’nda görev yaparken cephe gerisindeki askerler arasında da hızla yayılan tifüs, humma‑i racia, kolera, dizanteri, tifo ve çiçek hastalıklarına kalıcı çözüm üretme çabaları konu ediliyor. Dar imkânlar ve itirazlar arasında dünyada ilk kez tifüs aşısı üretilip uygulatılmasının ve bunun önlediği ölümlerin benzersiz hikâyesi bunlardan sadece biri.
Kurtuluş Savaşı’nda idari görevlerinin yanı sıra hastalarının günlük takibini de sürdüren; Cumhuriyet’in ilanından sonra Gülhane’yi yeniden ayağa kaldıran; genç Türkiye’nin kamu sağlığı için Veremle Mücadele Cemiyeti’ni kuran; İstanbul Üniversitesi’nde geleceğin doktorlarının en iyi biçimde yetişmesi için çalışan bir hekim, hoca ve yönetici olan Sağlam’ın hayatını ayrıntısıyla ele alan eser, içerdiği fotoğraflar ve belgelerle önemli ve ayrıntılı bir kaynak niteliğinde.