
PSİKİYATRİ / NİSAN 2016
ABD’de başlatılan “Beyin İnisiyatifi Hareketi ve İnsan Beyni Projesi” kapsamında Üsküdar Üniversitesi’nin önemli bir rol üstlendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Cumhur Taş, beyni anlamaya yönelik çok yönlü çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Dünyada beyin alanında araştırma yapan ilaç firmalarının çoğunun bu alandaki ilaç araştırmalarını askıya aldığını belirten Taş, tedavide ve tanıda yeni teknolojilerin gelişiminin kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
TÜRKİYE DE YENİ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRIYOR
Dünyada beyin alanında araştırma yapan ilaç firmalarının önemli oranda sıkıntı yaşadığı bir dönemden geçildiğini ifade eden Taş, “Çoğu firma bu alandaki ilaç araştırmalarını askıya almıştır. Önümüzdeki 15 yıllık süre içerisinde de devrim yaratacak yeni bir farmakolojik ajanın çıkması şu an için gerçeklikten uzak gözükmektedir. Bu bağlamda tedavide ve tanıda yeni teknolojilerin gelişimi kritik öneme sahiptir. Örneğin bugün dirençli depresyon hastalarının tedavisinde kullanıma giren ‘tekrarlayıcı transkraniyel manyetik uyarım teknolojileri’ aslında Beyin İnisiyatifi çalışmalarının bir son ürünü olarak kabul edilebilir” dedi.
Bu yönde Türkiye’de yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Taş, şunları anlattı: “Bundan 10 yıl öncesinde kanıt düzeyinin yeterli olmadığı düşüncesi ile birçok eleştiriye maruz kalan bu yenilikçi tedavi yöntemleri günümüzde özellikli merkezlerde uygulandığında oldukça yüksek başarı oranlarına ulaşmışlardır. Bu bağlamda ülkemizde de birçok yenilikçi çalışmalar yapılmaktadır. TÜBİTAK da 1003 çağrıları kapsamında bu araştırmacılara destek vermek için beyin araştırmalarını desteklemiştir. Bir diğer ayak olan bilimsel çalışmalarda ise hücreden-bilişe tüm alanlarda TÜBİTAK destekli çalışmalarımız devam etmektedir. Yapılan bilimsel çalışmaların yenilikçi ürünlere dönüşmesini hedefleyen üçüncü ayakta ise son dönemde ülkemizde de popüler hale gelen beyin performansımızı geliştirmeye yönelik özgül bilgisayar programlarının geliştirildiği İstanbul Kalkınma Ajansı destekli REHA-BİL Projesi şu anda üniversitemizin öncelikli çalışmalarından biri olarak ilk bakışta göze çarpmaktadır.”
2016 yılının en önemli nörobilim etkinliklerinden biri olan Uluslararası Nörogörüntüleme ve EEG&Klinik Nörobilim Kongresi bu yıl Üsküdar Üniversitesi çatısı altında gerçekleşecek.