Mevsim değişiklikleri ile beraber vücudumuzda da bir takım değişiklikler olur. Immun sistemimiz hava değişikliğine bağlı yeni karşılaştığı virüs ve bakterilerle savaşmaya başlar, uyku düzenimiz değişmeye başlar ve bazı hastalıklar daha sık görülür. Ancak insanoğlunun öyle sıkıntıları vardır ki bunlar büyük oranda mevsimler değişse de değişmese de vardır. Bunlardan biri bacak ağrılarıdır. Bacak ağrılarının bir kısmı tamamen masum olsa da bazıları bacağı tehdit eden bir tabloyu işaret ediyor olabilir.
Bacak ağrılarının en sık nedenleri arasında venöz hastalık yani varisler yer alır. Venöz hastalığın altta yatan nedeni bacaktaki toplar damarların yetersizliğidir. Normal şartlarda toplardamarların içindeki kan akışı her zaman bacaktan kalbe doğru olmalıdır. Bunu sağlayan toplardamarların içindeki kapakçıklardır. Bu kapakçıklar kn kalbe doğru akarken açılır daha sonra kanın bacaklara geri kaçmaması için kapanır. Bu kapakçıklarda yetersizlik söz konusu ise yani kapakçıklardan bir kaçak söz konusu ise, kişi ayağa kalktığında kan bacaklardaki toplardamarlarda birikir ve bacaklarda ağrı oluşturur. Bu hastalığa sahip olan kişiler sabah genellikle rahat uyanırlar, ancak akşama doğru bacaklarda ağrıları başlar, ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırdıklarında rahatlarlar.
Toplardamar hastalıklarından en önemlilerinden biri derin ven trombozlarıdır. Venlerde oluşan pıhtı nedeni ile bacaktaki venöz kan boşalamaz ve bacak gittikçe şişer, kızarır ve sıklıkla ağrıya neden olur. Emboli olması halinde hayatı tehdit eden bir durum söz konusu olabilir. Bu nedenle uzun bir seyahat, bir ameliyat veya bir hastalık nedeni ile uzun süreli bir zorunlu yatak istirahati sonrası özellikle tek bacakta ani gelişen şişlik, ağrı ve kızarıklık söz konusu ise derin ven trombozunu ayırıcı tanı içinde değerlendirmek gereklidir.
Periferik arter tıkanıklıkları da bacaklarda ağrılara neden olabilir. Bu durumlarda ağrı sıklıkla belli bir mesafe yürüdükten sonra ortaya çıkar. Kişi bir iki dakika dinlendikten sonra yürümesini durduran ağrı geçer ve yeniden yürümeye başlar. Beli bir mesafe yürüdükten sonra yürümesini engelleyen adeta bacakları kilitleyen ağrı yeniden oluşur ve kişi yeniden durmak zorunda kalır. Bu böyle devam eder ve yürüme mesafesi tıkanıklığın şiddeti ve düzeyi ile sıklıkla paraleldir. Ayak veya bacak soğuksa, morarma varsa ve ağrı istirahat sırasında ortaya çıkıyorsa, bacak tehdit altında demektir.