ASTIM / HAZİRAN 2016
2018 Dünya Astım Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanan GARD Türkiye ve Türk Toraks Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’de astım ilaçlarına ulaşımda sorun yaşanmadığı, ancak inhaler cihazların yanlış kullanımından kaynaklanan sorunlar yaşandığına dikkat çekildi. Sivil toplumu harekete geçiren bu soruna eğitim videoları ile çare aranıyor.
Dünya Astım Gününde GARD Türkiye kapsamında Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ortaklaşa bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, ülkemizde 4 milyon astım, 5 milyon KOAH hastası olduğunu söyledi. Dünyada da bu rakamların giderek artması üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün harekete geçtiğini anlatan Yorgancıoğlu, bu kapsamda kronik havayolu hastalıklarını önlemek ve kontrol altına almak amacıyla hazırladıkları raporun, Sağlık Bakanlığı tarafından çok beğenildiğini ve devlet programı olarak kabul edildiğini, ayrıca tüm dünyada örnek GARD projesi olarak gösterildiğini bildirdi.
ECZACILAR DOĞRU ANLATAMIYOR
GARD Türkiye (Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı) Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu da dünyada 330 milyon astımlı olduğunu, Türkiye’de her 12–13 yetişkinden, her 7–8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu kaydetti. Gemicioğlu, Türkiye’nin astımda ilaçlara erişilebilir bir ülke olduğunu, ancak inhaler cihazların kullanımından kaynaklanan sorunlar yaşandığını ifade etti: “Yaptığımız çalışmalar sonunda, eczacıların bu cihazları doğru kullanmayı öğretemediklerini gördük. Bu yüzden hastalar da cihazları doğru kullanamıyor. Özellikle ilacın akciğerlere çekildikten sonra 10 saniye boyunca içeride tutulması ve ve daha sonra ağzın çalkalanması çok önemlidir. Astım hastalarının doğru ilaç kullanımının sağlanması ve ilaç uyumunun artırılması amacıyla hekimlerimizin hastalarına gösterebileceği inhaler cihazların kullanımlarını içeren eğitim videoları hazırladık. Bu videolarda hekimlere hastalarla nasıl konuşmaları gerektiğini de örnekler üzerinden gösterdik.”
UZMAN VE POLİKLİNİK YETERSİZ
Toplantıda söz alan Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mısırlıgil ise, “Bugün için Türkiye’de 300 adet alerji uzmanı var, 200 tanesi çocuk alerji uzmanı, 100 tanesi de erişkin alerji uzmanıdır. Türkiye’de alerjik hastalıklar atopik oranı yüzde 25–30 iken, uzman sayısının az olması, birçok ilimizde uzman ve astım poliklinikleri olmayışı nedeniyle hastalara ulaşmada biraz zorlanılıyor” diye konuştu.
HAVA KİRLİLİĞİ ÇOK ETKİLİ
Türk Toraks Derneği üyesi, Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Refika Ersu da Türk Toraks Derneği ve Sağlık Bakanlığı destekli 58 ilde yapılan çalışmadan bahsetti. Çocukluk astımının Türkiye’deki son durumunu gösteren çalışmayla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Türkiye’de 58 ilde toplam 139 okula ulaştık. 11 bin öğrenciyle kapsamlı bir çalışma yapıldı. TUİK aracılığı ile yaptık bu çaışmayı. Ülkemizi iyi temsil eden bir örnekti. Son bir yıl içinde hışıltı yaşayan ‑tabi bu çocukların bir kısmı astım olmayabilir- son bir yıl içinde hışıltı şikayeti astımın en önemli bulgusu olan çocukların oranı kırsal kesimde yüzde 13,6, kentsel kesimde yüzde 15,9 olarak bulundu. Bu çalışmayla da Türkiye’nin aslında hava kirliliğinden nasıl etkilendiğini de gördük. Ülkemiz dünyada bu durumdan oldukça etkilenen ülkelerden birisi. Kentsel oranlar daha yüksek. Dolayısıyla hava kirliliği önemli bir risk faktörü olarak gözüküyor. Yaşam boyu doktor tanılı çocukların oranı da yüzde 19 kırsal kesimde, yüzde 27,2 kentsel kesimde çıktı. Kırsal kesimde astım oranları biraz daha düşük. Bu durum sağlık hizmetlerine erişimle ilişkili de olabilir. Astım, ülkemizde çocuklarda önemli bir sorun olmayı maalesef sürdürüyor. Çocuklarda da kontrol edilebilir olması bu yılki sloganımız. Bu hastalık gerçekten uygun tedavi, uygun ilaçlarla, çocukların normal yaşamı sürdürmesini, spor yapmasını, okula gitmesini sağlıyor.”
Sivil toplumun işbirliği ile hazırladığı tüm farkındalık materyalleri www.gard.org.tr veya www.toraks.org.tr veya www.aid.org.tr web sayfalarında yer alıyor.