Terörden de, savaştan da büyük tehlike…

İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği’nin Ankara’da düzenlediği ’İlaçta Güncel Konulara Akılcı Yaklaşım Sempozyumu’nda konuşan İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, “Türkiye ilacın halka ücretsiz erişimi açısından dünyada en önde gelen ülkelerden bir tanesi ama bu toplumda bir taraftan memnuniyet oluştururken bir taraftan da ilaç bütçesinin son derece büyümesini ve sürdürülebilirliğini zorlaştıran bir faktör olarak ortaya çıkıyor, biz bunu nasıl sürdürebileceğimizi tartışıyoruz” dedi.
2 İLAÇTAN 1’İ UYGUNSUZ KULLANILIYOR A
kılcı ilaç kullanımı yaklaşımının artık mutlaka gerek halkla, gerek doktorlarla, gerek eczacılarla, kamuda yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye İ laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, “Dünya Sağlık Örgütü, uyarılarında da görüleceği üzere, her iki ilaçtan birinin, yani ilaçların yüzde 50’sinin uygusuz kullanım olduğunun altını çiziyor. Gerçekten çok ürkütücü rakamlar bunlar. Hele bu ilaçların antibiyotik olduğunu, direnç geliştiğini ve artık tedavilerin başarısız olduğunu düşünürsek, bu daha da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

AKILCI İLAÇ KULLANIMINA GEÇMEK ŞART
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu ise, akılcı ilaç kullanımın Türkiye’nin ve dünyanın en önemli sağlık gündemlerinden biri olduğuna vurgu yaparak, “Akılcı ilaç kullanımı, doğru ilacı, doğru kişiye, doğru dozda kullanmaktan geçiyor. Tanımlama basit ama bunun bu şekilde yürümediğini biz biliyoruz. Yani dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sorun, öyle ki bazı kullanımlarda, bazı alanlarda yüzde 50’ye kadar gereksiz ilaç kullanımına çıkabiliyor. Bu oran yüzde 10 bile olsa bunun ortaya çıkardığı bir takım sorunlar var. Maliyetler var. Mesela ülkemiz çok kuvvetli bir ilaç kullanıcısı, senede 2 milyar kutuya yakın ilaç tüketiyoruz. Yaklaşık 20 milyar liranın üzerinde bütçemiz var ama bu sorunu sadece mali portreden incelemek de doğru olmaz. Yanı sıra bu ilaçların yanlış kullanımı veya doğru olmayan kullanımları sonucunda hastalara verdiği zararlar, organ hasarları, yeni hastalıklar, hastanede etkisiz tedaviler, yatış sürelerinin uzaması ve ilaçlara karşı gelişen dirençler. Bu şekilde bakıldığı zaman dünyada çok önemli bir sorun ha

line geliyor. Bugün Orta Doğu coğrafyasında terör ve savaş kadar önemli bir sorun antibiyotiklere karşı gelişen direnç. Yani hastanın tedavi olması gerekiyor, antibiyotik veriyorsunuz ama cevap alamıyorsunuz, diğer antibiyotiğe de dirençli, belki neredeyse yakında elimizde bununla ilgili ilaç kalmayacak kadar ve bunun neticesinde ciddi sorunlar ortaya çıkıyor.
Bu sorunların ortaya konulması, çözüm yollarının araştırılması noktasında bu toplantıda gerek politikacı, siyasetçi olarak bizler yanı sıra akademisyenler, ilgili paydaş enstitüler, yöneticiler, ilaç sektörü temsilcileri ve diğer paydaşlar bir arada herkes kendi yönüyle olayı ortaya dökecek ve belki de önemli kararlar alınacak. Herkes kendi üzerine düşen görevi buradan çıkaracaktır diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.