
REFLÜ / NİSAN 2016
Liv Hospital Hastaneleri Gastroenteroloji Bölümleri Başkanı Prof. Dr. Cengiz Pata, geçtiğimiz yıllarda ameliyatsız reflü tedavisi Stretta’dan faydalanan hastaların takibinde alınan sonuçların giderek iyileştiğini belirtiyor: “Türkiye’de 6, dünyada 10 yıllık sonuçlar gösteriyor ki bu yöntem zaman geçtikçe daha da etkili hale geliyor. Uygun hasta seçildiğinde sonuçlar çok iyi geliyor.”
Stretta nedir?
Reflü tedavisinde temel prensip yemek borusu ile midenin birleştiği yerdeki gevşek olan kapakçığın kapatılmasıdır. Aksi halde ömür boyu ilaç tedavisi verilmesi gerekiyor. Bunun için açıklığın kapatılması son derece tercih ettiğimiz bir yöntem. Geçmişte bu açıklığın kapatılması için kullanabileceğimiz tek yöntem ameliyattı. Hala da mide fıtığı boyutunda, 3 santimden fazla açıklık varsa ameliyata yönlendiriyoruz. 2–3 santimden az bir açıklık varsa ve hasta 50 yaşın altındaysa, uzun süreli ilaç kullanımının önüne geçmek için endoskopik tedavi yöntemleri kullanılıyor. Bunlar arasında FDA tarafından onaylanmış, tıbbi camiada kabul gören tek tedavi yöntemi Stretta’dır.
Ne zamandır uygulanıyor, sonuçlar nasıl?
ABD’de ilk vakalar 2004 yılında yapılmaya başlandı. 2008 yılında benim ekibim ve Ege Üniversitesi’nde bir ekip tarafından Türkiye’de de uygulandı. Daha sonra Türkiye dağıtımında bir sorun çıkınca kesildi. 2 yıl önce bu sorun çözüldü ve yeniden başladık. Bugün 6 yıl önce yaptığımız vakaları görme şansımız oldu. Dünyada da 10 yıllık sonuçlar ortaya çıktı. Görüldü ki, bu yöntem zaman geçtikçe daha da etkili oluyor, kası daha da güçlendiriyor. 6 yıllık sonuçlar 6 aylık sonuçlara göre çok daha iyi. Öyle olunca cesaretimiz arttı ve daha fazla kullanmaya başladık. Sonuçlar yine çok iyi geliyor, bunları bilimsel kongrelerde arkadaşlarımızla paylaşacağız zaten. Stretta geleceği açık bir yöntem.
HASTA ERTESİ GÜN EVİNE GİDİYOR
Hekimin sertifikasyon alması şartıyla uygulaması son derece kolay bir yöntem. İşlem normal bir gastroskopi gibi yapılıyor. Aç karnına gelen hastayı hafif bir ilaçla uyutuyoruz. Gastroskopi 10 dakika sürüyorsa bu 1 saat sürüyor. Uygulamadan sonra hasta yatmak zorunda değil, kalkıp evine gidebilir. Biz yine de bir gün olsun hastayı gözlemek ve serumla beslemek için yatırıyoruz.
Nasıl yapılıyor?
Stretta ucunda kancaları olan özel bir endoskoptur. Önce normal endoskopla girip çalışacağımız bölgeleri işaretliyoruz. Daha sonra Stretta’nın endoskopisi ile girerek üzerindeki 3 adet elektrotu çıkarıp uygun yere geldiğinde düğmesine basıyoruz. Çalışmaya başlayınca yüksek rezolüsyonlu enerji veriyor. O enerji sayesinde hem musküler tabakadaki kollajen sentezi artıyor hem de musküler kasların gücü artıyor. Adeta bir hipertrofi yaratıyor kaslarda. Böylece kaslar yeniden kasılmayı öğreniyor ve güçlenerek eski haline dönüyor. Etkisi 6 aydan sonra başladığından aceleci olmamak gerekiyor. Süre uzadıkça grafik hep daha iyiye doğru gidiyor.
Herhangi bir komplikasyon söz konusu mu?
Dünyada da bizde de henüz belirli bir komplikasyon ortaya çıkmadı. Tek komplikasyonu başarısız olması diyebiliriz. Bu nokta da uygun hastanın seçilmesi başarı şansını oldukça artıracaktır. Çok kilolu, reflüyle ilgili hiçbir önleme uymayacak bir hastada bu yöntem etkili olmaz. Ameliyatta başarı şansı en iyi yerlerde yüzde 75, Stretta’nın şansı yüzde 60–65 gibidir. Bunu da bilmek gerekiyor.
Prof. Dr. Cengiz Pata kimdir?
1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1998 yılında Ankara Numune Hastanesi’nde İç Hastalıkları uzmanlığını tamamladı. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’nda yan dal uzmanlığını aldı. 2004 yılında Mersin Üniversitesi’nde doçent, 2009 yılında Yeditepe Üniversitesi’nde profesör oldu.