Ülkemizin acil sorunlarını sırala derseniz, hemen size 3 ana konuyu söylerim.
Yeni Anayasa: En fazla 10 maddeden oluşan…
Yeni Siyasi Partiler Yasası: En fazla 15 maddeden oluşan…
Yeni Seçim Yasası: En fazla 20 maddeden oluşan…
Diğer yasalar ise, Yeni Anayasa’nın çizdiği ana doktirinler ışığında bugün de olduğu gibi TBMM tarafından yapılmalı…
Yeni Anayasa, bütünleştirici, birleştirici, özgürlükçü, ayrıştırmayan (dil, din, etnik köken, kıyafet v. b.), ana nüvereleri taşıyan, anlaşılan bir dille yazılan, her yöne çekilemeyen bir yapıda olmalı.
Yeni Siyasi Partiler Yasası ise, lider sultasını kaldıran, tüm siyasi adayların ön seçimle seçilmesini zorunlu kılan, genel başkanına bile aday belirlemede yetki vermeyen, partinin gerçek aidat ödeyen üyelerden oluşmasına olanak tanıyan bir yapıda olmalı…
Yeni Seçim Yasası da, hiçbir seçim barajı olmayan, seçilme ve seçme yaşı 18 olan, yüz kızartıcı suçlar hariç seçilme kısıtlılığı getirmeyen, seçim tarihinden 6 ay önce kurulacak bir “seçim hükümeti”nin bağımsız, siyasi partilere kayıtlı olmayan bürokrat bir kadrodan oluşmasını zorunlu kılan, propaganda döneminde çevre kirliliğini yasaklayan, parti kapatmayı olabildiğince zorlaştıran bir yapıda olmalı…
Demokratik olmayan yasalara gelince…
YÖK derhal kadırılmalı…
Her üniversite yönetimini kendi seçmeli…
Üniversiteler tam özerk olmalı, bilimsel çalışmalarının niteliği baz alınarak devletten maddi destek almalı…
Üniversite sayısı 10’a düşürülüp, diğer vakıf üniversiteleri “kolej” statüsü ile yüksek öğrenime dönüşmeli… Bu “kolej”lerin eğitimi, tamamen ülkenin ihtiyacına göre makro düzeyde olmayan insanları yetiştirmeye yönelik olmalı…
Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamı seçimle gelmeli… Anayasa Mahkemesi, 21 üyeden oluşmalı. Bunlardan 11’i hukukçu, 2’si ticaret erbabı, 2’si öğretim üyesi, 2’si diplomat, 2’si mutlaka kadın (kadın hakları derneklerinden), 2’si ise genç (gençlik derneklerinden) olmalı. 11 hukukçu üyeyi, hukuk fakülteleri öğretim üyeleri, baro yönetim kurulları, savcılar ve hakimler seçmeli… 2 ticaret erbabını, tüm ticaret ve sanayici dernekler (odalar, borsalar), 2 öğretim üyesini üniversitelerin yönetimi, 2 diplomatı, tüm diplomatlar, 2 kadını tüm kadın dernekleri yönetimi, 2 genci de, gençlik dernekleri seçmeli… Görev süreleri 10 yıl olmalı… Kendi arasından “başkan”ını, “başkan yardımcıları”nı seçmeli… 21 üyenin yedekleri de olmalı… 10 yıl içerisinde her ne sebeble olursa olsun boşalan üyeliğe yedekler gelmeli… Üyeliğin düşmesine, düşürülmesine Anayasa Mahkemesi üyeleri karar vermeli…
HSYK, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve YSK gibi kuruluşların üyeleri, görevde olan tüm hakim ve savcılar tarafından ayrı ayrı asil ve yedekleriyle birlikte seçilmeli, görev süresi 6 yıl olmalı…
RTÜK üyelerini, 10 üniversitenin, HSYK’nın, Yargıtay’ın, Danıştay’ın, Sayıştay’ın ve YSK’nın göstereceği 3’er üyeden oluşan toplam 45 aday arasından Anayasa Mahkemesi seçmeli. Anayasa Mahkemesi her üç üyeden birer tanesini seçerek 15 üyeli RTÜK Yönetim Kurulu’nu yine yedekleriyle beraber belirlemeli. RTÜK üyeleri de kendi aralarından “başkan ve 2 yardımcısı”nı seçmeli. Görev süreleri de 5 yıl olmalı…
Cumhurbaşkanı mevcut seçim sistemi ile seçilmeli, icracı değil, birleştirici, siyasi sorunlarda arabuluculuk yapmalı… Mevcut yasanın Cumhurbaşkanı’na tanıdığı müdaheleci maddeler, yasadan çıkarılmalı.
Tabii, bütün bunlar “siyasal bilgiler” okuyan benim düşüncelerim… Elbette geliştirilmeli, daha sağlam temellere oturtulmalı, daha özgürlükçü yapıya kavuşturulmalı…
Yoksa, bugünkü yapıda, istediğimiz kadar seçim yapalım, ülkenin gidişatı değişmez!..