YAKLAŞIK 22 milyon sigara kullanıcısı-bağımlısı bulunan ülkemizde Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi’ne (BRSHH) yapılan başvurularda en sık görülen bağımlılık türü de ‘sigara bağımlılığı’ olarak dikkat çekiyor. 1995’den bu yana AMATEM çatısı altında sınırlı sayıda başvuruyla yürütülen sigarayı bıraktırma çalışmaları 2011 yılında adeta rekora koştu. Ekim 2010’dan bu yana hizmet veren Sigara Bıraktırma Kliniği’nde yıl boyunca toplam 10.000 poliklinik yapılırken, Sağlık Bakanlığı 250.000 kutu ilacın ücretsiz olarak dağıtımını gerçekleştirdi.
BSHH Sigara Bıraktırma Polikliniği Sorumlusu Uzm. Dr. Cem Tüz, “Sigara, teknik adıyla ‘Tütün Bağımlılığı’ sanıldığından çok daha sert ve baş etmesi de o derecede güç olan bir bağımlılık… Eğer bu bir hastalık olarak ele alınırsa ki öyledir ülkemizdeki en yaygın hastalıktır” dedi.
Sigaranın tek bir kez kullanmakla bağımlılık oluşturma potansiyeli diğer bağımlılık yapıcı maddelerden yüksek olduğunu belirten Tüz, şöyle devam etti: “Sigara bağımlılığı tek başına görülebildiği gibi, diğer bağımlılıklarla da birlikte de görülebilmekte ve onların gelişim ve ilerlemelerinde basamak oluşturabilmektedir. Doğaldır ki, bu sigara kullanan herkesin bir başka bağımlılığa geçeceği anlamında değildir. Sigara Bağımlılığı genel sistemik hastalıklara zemin hazırlaması yönünden de toplum sağlığı açısından önem kazanmaktadır. Başta solunum sistemi olmak üzere, kalp-damar, sindirim, üreme ve diğer tüm sistemlerde olumsuz etkileri bulunmaktadır.”
Tedavi Nasıl Yapılıyor?
BRSHH Sigara Bıraktırma Polikliniği’ndeki tedavi, “Nikotin Bağımlılığı”nın çağdaş bilimsel tedavi esaslarına dayanıyor. Farmakoterapi diye adlandırılan çeşitli ilaç tedavileri, Nikotin Replasman Tedavisi denilen nikotin bantları, nikotin sakızları, nikotin pastilleri tedavinin genel tıbbi kısmını oluşturuyor. Ayrıca haftanın bir günü de deneyimli terapi hemşireleri tarafından kognitif terapi esasına dayalı toplam dört seanslık psikoeğitim diye tanımlanabilecek destek tedavi bulunuyor.