Güneydoğu Asya’da bir ada devleti olan Filipinler, Büyük Okyanus’un batısında, Asya’dan 966 km açıkta “Şark denizinin incisi” olarak tanınır. Batı sömürgelerinden Asya’da bağımsızlığını kazanan ilk ülke olan Filipinli’lerin kökeni Avusturyalı’lara dayansa da, Çinli, İspanyol, Amerikan ve Arap kökenliler de bulunmaktadır. Doğu kültüründen büyük izler taşıyan Filipinler’in nüfusu 110 milyon olarak tahmin edilmektedir.
Tarih boyunca birçok hakimiyete uğrayan Filipinler, 1898 İspanyol- Amerikan Harbi sonucu Amerikalılar, bu ülkeyi 20 milyon dolara satın aldılar. 1934’de kabul edilen bir kanunla, 10 yıl içinde tamamen bağımsızlığına kavuşmasına karar verilen Filipinler, 1946’da “Filipinler Cumhuriyeti” olarak resmen kuruldu. 1972’de ülke idaresine el koyan Marcos, 1986 Şubat ayının sonunda ülkesinden kaçtı. 1990 yılına kadar 5 başarısız askeri darbe yaşayan Filipinler, 7 bin 109 adadan oluşmaktadır. Kişi başı milli geliri yaklaşık 3 bin dolar olan Filipinler’in Gayri Safi Milli Hasılası 300 milyar civarındadır.
Başkenti Manila olan Filipinler’in yaklaşık yüzde 44’ü ormanlıktır. Tropik ormanlarda 3 bin çeşit ağaç vardır. Ekilebilir alanın yüzde 2’sini kaplayan muz ağaçlarının 60 çeşidi vardır. Filipinler’de “orkide”nin bin çeşidi vardır.
Filipinler’in önemli madenleri: Altın, gümüş, bakır, krom, demir, çinko, kurşun, manganez, alçıtaşı ve kömürdür. Filipinler’in krom kaynakları dünyada ilk sıralarda yer alır. Altında dünyada 8., bakır üretiminde ise Asya’da liderdir. Yüzde 92.5 okur-yazar olan ülkenin kadın-erkek oranı birbirine eşittir. Kadınların yaşam süresi ortalama 71, erkeklerin ise, 66.44 yıldır.